- С какво твоят отбор се оказа по-добър от останалите, за да стигне до финал?


- С колектива. Това е най-добрият колектив, в който съм бил дори като играч. Дори когато ни бе най-тежко, момчетата се държаха мъжки, подкрепяха се и един на друг си стояха зад гърба. В началото на сезона не съм очаквал, че ще стигнем дотук. Не, че не съм искал да стигнем дори два финала. Бюджетът ни бе по-малък от предишната година, седем баскетболисти напуснаха. Четирима от тях (б. а. - Нойков, Вукадинович, Жаркович и Биегович) с много голям опит. Реално отборът ми бе по-слаб. Единственият играл на високо ниво бе Мортън. Прибрах при себе си състезатели, които бяха висели по пейката и никога не им бе гласувано доверие (б. а. - Радев, Миленков, Билбия, Болковац). Понякога обаче, когато не те искат никъде, ти си двойно по-амбициран да се докажеш. Радев се превърна в обединителя на съблекалнята, Миленков се контузи, но във втория мач с Левски се върна по страхотен начин. Билбия и Болковац, които в началото на сезона се надпреварваха да вършат глупости, заиграха така, че хората просто не вярваха на очите си. На 19 години Иван Лилов бе лидерът, който ни вадеше в кризисни моменти. Брат му Любо пък на моменти бе по-добър от него. Антич си извоюва мястото и доказа, че е човек, на когото може да се разчита. Балкан не би бил същия и без Наков и Янков. Те също помогнаха. Всеки, когато трябваше.

- Започва серията за титлата. Ще вложите ли максимума срещу Лукойл? Оттам ви помагат както с играчи, така и финансово...

- Помагали са и продължават. Миналата година ни подкрепиха освен с играчи и финансово. Тази ни съдействаха за Антич. Винаги са ни подавали ръка в тежки моменти. Съдействали са ни за изваждането на работни визи на чужденците. Без тях Балкан нямаше да има сегашния си облик. Това обаче не ни превръща в по-малкия им брат. Не ни обрича. Целта ни е да вземем победа. Дори и да не стане, няма да се предадем без бой. Ще трябва да покажем добър и красив баскетбол. В един мач може пък и да надскочим себе си. Няма какво да губим. Спокойни сме, защото вече си свършихме работата. И ако Балкан пада, ще падне прав. Който ме познава, знае какво имам предвид. Лукойл е друго измерение у нас и да говорим, че можем да ги отстраним, граничи с фантастиката. Убеден съм, че те ще излязат максимално мотивирани срещу нас.

- Договорът ти изтича. Водил ли си разговори с клуба за подновяването му?

- Договорът ми е за две плюс една години. Всичко зависи от ръководството. Ще имам среща с президента Петко Колев и кмета на Ботевград Георги Георгиев. Искам да знам с какъв бюджет ще разполага Балкан, защото от него зависи и с каква селекция ще сме, какви цели можем да си поставим. Желанието ми е да бъде запазен гръбнакът на този отбор и да прибавим още двама опитни – център и равностойна смяна на Мортън, защото на неговите години е престъпление да стои на терена по четиресет минути. Този сезон го направих на маймуна, защото нямаше как да му дам дори глътка въздух. Ако успеем, догодина ще защитаваме позициите си, а защо не и да атакуваме и двата финала.

- Вярно ли е, че в периода на финансова криза си взимал пари назаем зад гърба на играчите си, за да им се платят заплатите?

- Не искам да коментирам. Ако нещо съм направил, е било да може тези момчета да останат до мен. Защото аз ги доведох в Балкан и съм длъжен да са осигурени. Бих направил всичко за тях. Винаги съм се опитвал да съм зад гърба им. Не съм спасител, не съм месия. Каквото съм чувствал, това съм сторил. Минало е.

Влади ЛАЗАРОВА, "Тема:Спорт"