Днес, 19.02.2014 година, се навършват 141 години от обесването на Васил Левски. Васил Иванов Кунчев, Дяконът Игнатий, Апостолът на свободата са част от имената, с които е бил познат Левски. Той е основна фигура в българското освободително движение, една от най-светлите фигури в нашата история, чиято посветеност и отдаденост на каузата за Освобождение няма да бъдат забравени.
Васил Левски е обесен на 18 февруари 1873 година (6 февруари по стар стил), но традиционно датата се отбелязва на 19 февруари. Счита се, че причина за това е техническа грешка, която не е коригирана в учебниците по история и продължава да се разпространява.
Както в цялата страна, така и в община Етрополе, по тържествен начин  беше отбелязана 141-годишнината от смъртта на Апостола.
В негова памет от 11:30 часа, при Морената на Васил Левски, жители на Етрополе отдадоха почит и уважение пред неговата светла памет.
Възпоменанието започна с кратък рецитал и възторжени патриотични песни, изпълнени от възпитаници на Професионална гимназия гр. Етрополе с музикален ръководител Диляна Гоцева. Слово, в памет на тази велика личност на българската история, прочете г-жа Росица Христова – заместник-кмет на община Етрополе. Тя пожела личността на Левски да бъде ориентир за мислите ни, мяра за делата ни и идеал, в който да възпитаваме децата си.
По време на възпоменателната церемония, след едноминутно мълчание и падане на колене в памет на Апостола на свободата, венци и цветя бяха поднесени от името на: кмета на община Етрополе инж. Богомил Георгиев и председателя на Общински съвет-гр. Етрополе, ПП ГЕРБ, Общински съвет на ПП БСП-гр. Етрополе, НЧ ,,Тодор Пеев-1871‘‘, Исторически музей-гр. Етрополе, Регионален клуб ,,Традиция‘‘-гр. Етрополе, Алианс български командоси, Професионална гимназия-гр. Етрополе, СОУ ,,Христо Ясенов‘‘, ОУ ,,Христо Ботев‘‘-гр. Етрополе, ЦДГ ,,Звънче‘‘, Съюз на пенсионерите-гр. Етрополе, Демократичен съюз на жените и Български антифашистки съюз.