Днес цялата страна скланя глава пред подвига и саможертвата на иконата на България – Васил Левски.
Животът и делото му в онези страшни робски години са свързани с Етрополе и Етрополския край.
Тогавашните хора не само са прегърнали неговото дело, но са се грижили за опазване на живата на Апостола. Запазеното скривалище в Етрополския манастир и това в Лопян напомнят за това. Неуморният в своето желание да види народа си свободен карловец Васил Иванов Кунчев е оставил своята диря и по нашите земи.
Днес отново свеждаме глава пред неговото безсмъртие:
От 11.30 ч., пред морената на Васил Левски в Етрополе, ще има възпоменание по повод на годишнината от неговата гибел.
След словото от кмета на общината Димитър Димитров,  по традиция ученици от ПГ „Тодор Пеев” – гр. Етрополе ще изнесат програма, посветена на годишнината.
И пак по традиция с венци и цветя пред Морената и с едноминутно мълчание етрополци ще почетат паметта на великия българин.
В Лопян също се предвижда от 10:30 часа да има възспоменание за Левски пред морената на мястото на  някогашната къща на Лальо Генов, където е имало скривалище на Апостола.
Къщата сега не съществува. Преди няколко години, по инициатива на кметството в селото, на нейно място е поставена морена, върху която има възспоменателна плоча за Апостола.
От тогава всяка година на днешния ден жителите на Лопян застават с почит и благоговение пред неговата саможертва за Отечеството.