На 19 февруари 2015 г. се навършват 142 години от обесването на Апостола на свободата. В цялата страна, в дните около тази „черна дата“, се проведоха редица възпоменателни мероприятия в памет на най-великия българин.
Васил Иванов Кунчев е известен с имената Левски, Игантиий, Дякона, Апостола на свободата, но в съзнанието на българския народ името му остава запечатено като символ на героизма, на безстрашието и най-вече на безсмъртието. Неуморният му дух, посвещението му на народното дело и героичната му гибел възвишават неговия образ и дела. За българския народ той се превръща в икона на свободата.
В община Етрополе поклонението в памет на живота и делото на Апостола започна с панихида при Морената на Васил Левски. Слово, в памет на Дякона, прочете г-жа Росица Христова заместник-кмет на Община Етрополе.
 „…През далечната 1870 година Левски идва за първи път в Етрополе с една основна цел – да събере съмишленици и да създаде таен революционен комитет. Срещата се провежда в дома на етрополеца Тодор Пеев, който става един от най-добрите приятели на Апостола. Да бъдем равни с другите европейски народи зависи от нашите собствени, задружни сили. Тези думи на Апостола са изречени преди повече от 140, но и днес звучат много истински и правдиво. Те са сигурен знак, че Левски е надживял своето време, своята епоха и се е превърнал в идеал на цял един народ“ – се казваше в словото, посветено на годишнината от обесването на Левски.
Почетен караул, при морената на Левски, беше организиран от членовете на РК „Традиция“ – Етрополе. С тематична програма, подготвена от ученици и преподаватели на ПГ „Тодор Пеев“, бяха засвидетелствани почит и уважение към най-великия българин. Неговата памет бе почетена с кратък рецитал и възторжени, патриотични песни, в изпълнение на ученици и музикалния ръководител Диляна Гоцева.
Паметта на Апостола на свободата бе почетена с едноминутно мълчание. В знак на признателност, с изключителното съдействие на Отряд „Млад командос“-Етрополе, венци и цветя бяха поднесени от: кмета на община Етрополе инж. Богомил Георгиев и председателя на Общински съвет-гр. Етрополе г-н Христо Андреев, ПП ГЕРБ-Етрополе, Общински съвет на ПП БСП-гр. Етрополе, ПГ „Тодор Пеев“, СОУ ,,Христо Ясенов‘‘, ОУ ,,Христо Ботев‘‘-гр. Етрополе, Исторически музей-гр. Етрополе, РК „Традиция“-Етрополе, НЧ ,,Тодор Пеев-1871‘‘, ЦДГ ,,Звънче‘‘, ЦДГ „Слънчице“, Български антифашистки съюз-гр. Етрополе, Демократичен съюз на жените-гр. Етрополе, Алианс Български Командоси, Организация на инвалидите и Движение Русофили, Общински съвет на съюза на пенсионерите.
От 17:00 часа, днес, в НЧ „Тодор Пеев-1871“ ще бъде прожектиран игралният филм "Дякон Левски".
Община Етрополе