През миналата година общината е продала 19 имота – общинска собственост, от които са постъпили общо 111 643 лева. Това е посочено в Информацията за състоянието и управлението на общинската собственост към 31 декември 2013 год., изготвена от общинската администрация  и включена за обсъждане и гласуване в дневния ред на предстоящото заседание на ОбС. В информацията се казва, че в общината е изготвен публичен регистър за извършените разпоредителни сделки през 2013 год., който съдържа наименование и вид на имота, номер и дата на акт за частна общинска собственост, решение на ОбС за продажба, купувач, пазарна цена на земя и на сграда, обща пазарна цена на сделката, дата на договор за покупко-продажба.
От таблицата с продадените имоти се вижда, че най-много средства – 45 120 лева, са постъпили от продажбата на обособена част – складове и тоалетни в бившия младежки дом.
Средствата, постъпили от продажба на общински имоти, са вложени в изграждането на спортната зала.

През миналата година по действащи договори за наем – 330 на брой, в общинската хазна са влезли 340 313 лева., става ясно от информацията.

В точка 3 от нея – Състояние и управление на общински жилищен фонд, се посочва, че общината разполага с 204 жилища. В тях са настанени 202 нуждаещите се семейства.
За 2013 година картотекираните семейства са 561, а документи за включване в картотека са подали 35 семейства.

В информацията е акцентирано и върху инвестиционната политика на общината. През настоящата година продължава реализацията на проекта за изграждане на пречиствателната станция за отпадни води в Ботевград. Стойността му възлиза на 20 116 000 лева. По проект „Ботевград – привлекателна дестинация за културно-исторически, еко и спортно-развлекателен туризъм, чиято стойност е 3 394 992 лева, предстои ремонт и рехабилитация на екопътеката до крепостта Боженишки урвич, консервация на надписа на Севаст Огнян, възстановяване, консервация и реставрация на часовниковата кула.
Частично изпълнен е и проектът „Ние сме част от Вас” – 1 505 000 лева., по който се изграждат два центъра за настаняване на деца, лишени от родителски грижи. Реализацията му ще продължи през тази година.

През 2013 год. общината е подписала договор за осигуряване на финансови средства в размер на 4 787 800 за реализиране на проект „Подобряване качеството на живот в Община Ботевград чрез реконструкция на водопроводната мрежа на селата Скравена, Новачене и Литаково, разширяване на водопроводната мрежа в селата Новачене и Гурково и изграждане на пречиствателни станции за питейни води в селата Скравена, Гурково, Радотина и Боженица.  Другият договор, който е подписала, е за 197 272 лева за изготвяне на интегриран план за градско възстановяване и развитие.

През миналата година общината е внесла за одобрение 4 проекта за: енергийна ефективност на детските заведения във Врачеш, Скравена, Новачене, Литаково, Тредовец, детска ясла „Здравец” в Ботевград и детската ясла към ОДЗ „Иглика” в града.; довеждащ водопровод за отпадни води в село Трудовец; частично изграждане на битова канализация по част от улиците в село Врачеш; рекултивация на старото сметище.