Доставките на природен газ за бита и дребния бизнес са осигурени за месец и половина, ако бъде прекъснато снабдяването с гориво от Украйна. Това съобщиха за “Труд” от министерството на икономиката. Големите индустриални потребители обаче няма на кого да разчитат, ако газът спре напълно, защото липсват алтернативни доставки. Вчера от руската “Газпром” обявиха, че са възможни прекъсвания на доставките на природен газ за Европа заради кризата с Украйна.
Вицепремиерът Цветлин Йовчев призна пред журналисти в Брюксел, че ситуацията в Украйна носи “опасност за националната ни сигурност, най-краткосрочната от които е да настъпи нарушение в доставките на газ”.
Според изисквания на евродиректива от 2010 г. икономическото ведомство е разработило план за действие при кризисни ситуации. Министерството разчита на два източника на газ - запасите в Чирен и максимален местен добив, обясниха оттам. За последен път страната беше в подобна ситуация през 2009 г., когато заради конфликт между Русия и Украйна останахме три седмици без природен газ при минусови температури.
Предупреждението на “Газпром” дойде през ИТАР-ТАСС. Агенцията съобщи вчера и че Киев се презапасява със синьо гориво и на 1 март само за ден е купил 45 млн. куб. метра, при 20 млн. година по-рано.
От българското министерство на икономиката казаха, че до трети март във ведомството не е постъпвало официално писмо с предупреждение от “Газпром” за възможно прекъсване на доставките за България.
По данни на икономическото ведомство запасите на природен газ в единственото хранилище в Чирен възлизат на 200 млн. куб. метра, като има ограничение за дневен добив от обекта до 4,2 млн. куб. метра.
Пет години след последната газова криза България все още не е изградила нови връзки с Гърция, Румъния, Турция и Сърбия