Отборът на ТПГ „Стамен Панчев” е победител в регионалния кръг на състезанието „Най-добър млад автомонтьор и водач на МПС”, което се проведе на 21 и 22 март във Видин. Нашите ученици елиминираха отборите на града-домакин, Борован, Владимирово, Враца, Етрополе, Монтана и Сливница.


Възпитаниците на ТПГ „Стамен Панчев” - Веселин Тодоров, Георги Красимиров, Димитър Марков и Мариян  Петров, от 12-ти клас, се оказаха най-добре подготвени и по теория, и по практика. Те не допуснаха нито една грешка на теста. Теоретичният тест се генерира от банка с 350 въпроси, предложени от професионалните гимназии в срок до 15 февруари 2014 год. В деня на състезанието се изтегля един от трите варианта, изготвени от МОН ден преди състезанието. Според регламента, в решаването на теста участват и четиримата състезатели от отбора.


Четиримата съотборници показаха, че успешно прилагат теоретичните знания в практиката. Доказателство за това са първото място на отбора в комплексното класиране и второто за майсторско управление на моторно превозно средство. Зад волана на учебния автомобил се изяви Димитър Марков.


В практическите задания участват трима предварително определени състезатели от отбора. Всеки от тримата изпълнява – групово или самостоятелно, всички практически задания. Състезателят с най-голям брой точки от всеки отбор допълнително изпълнява едно практическо задание. В индивидуалното практическо задание за водач на МПС също участва един предварително определен състезател от отбора. Той трябва да демонстрира умения по майсторско управление на МПС по състезателно трасе с учебен автомобил.


„Успешното представяне на отбора на нашето училище е резултат от добре свършената екипна работа на учителите и учениците. Преди състезанието бяхме във Видин, за да разгледаме работните месна. Заснехме ги, защото те се различават от тези в ТПГ, а за учениците беше полезно да знаят в каква обстановка и на какви машини ще работят. Много сме щастливи и горди от тази победа. Благодаря на учениците и учителите Галя Ганчева, Христо Тодоров, Ивелин Орлинов, Петко Томов, Слави Боев, Петър Каменов”, каза пред наш репортер Соня Малинчева – директор на ТПГ „Стамен Панчев”.


„Според мен е важно да отбележим факта, че повечето отбори бяха представители на професионални гимназии по транспорт. Изключение бяхме ние и отборът на домакините. Така че задачата ни да се наложим над силни и амбициозни съперници, никак не беше лесна”, допълни Катя Ценева – заместник- директор на учебното заведение. Тя съобщи, че преди състезанието отборът на ТПГ е имал практически занимания и в автосервиза на „Пежо” в София.


„Организацията на самото състезание беше на много високо ниво. То се проведе в сервиз на „Ситроен”. Специалисти от сервиза бяха външни оценили в състезанието. Мисля, че това е от съществено значение за постигане на обективно и безпристрастно оценяване в такива надпревари”, добави още инж.Ценева.


В момента отборът на ТПГ „Стамен Панчев” се подготвя усилено за националното състезание, което ще се проведе на 10-ти април във Варна.