Уважаеми господа,


Обръщаме се към Вас, в отговор на изпратения иск към Съдийската комисия при БФБ (въпреки, че иска е към Съдийска колегия, което считаме за неволна грешка, тъй като от 4 години единствения орган към БФБ е Съдийска комисия) от ръководството на БК Балкан по повод събития преди и по време на среща от 22 кръг на ТЕСИ НБЛ между Черно море Порт Варна и Балкан.


Ние няма да коментираме първите три точки, тъй като отправените искания не са от нашата компетенция, но по повод отправените забележки от съдийско естество в точка четвърта, Съдийската комисия се събра и разгледа обстойно, не само споменатата трета част, но и записа от цялата среща. След направения анализ Съдийската комисия счита, че отправените твърдения не само, че не отговарят на истината, но са напълно измислени и повече от явно Ръководството на БК Балкан не е прегледал записа от срещата, поради следните факти:


- Сваленият файл от сървъра на БФБ (на 31.03.2014 г. в 09.12 ч.) е с нормално качество и има доста добро озвучаване;


- В споменатия момент (4 мин и 35 сек. преди края на третата част) наистина е отсъдено нарушение на Джордже Тресач, но срещу Иван Лилов от зоната за три точки и е отсъдено от съдията Владимир Цеков, а не от Мартин Хорозов;


- Не виждаме нищо нередно в тази ситуация, а състезателят Пупович се намира под коша;


- При направения преглед, има ситуация в 6 мин и 52 сек. преди края на третата част, в която съдията Мартин Хорозов отсъжда нарушение срещу Джордже Тресач и остава съмнение, че може да се отсъди нарушение и срещу Пупович, но от позицията на съдията Хорозов като водещ съдия (под коша) същият отсъжда нарушение срещу състезателят, който е в неговата зона за отговорност;


- Съдията Хорозов не прави промяна на взетото решение и още от първия момент посочва ясно Джордже Тресач;


- След отсъждането на нарушението ясно се вижда, че в зоната няма други състезатели освен Иван Лилов, който се намира с лице към ситуацията на не по-малко от 4 метра. Другите двама състезатели от отбора на Балкан са с гръб към ситуацията и се намират на не по-малко от 5 метра. Самият състезател Тресач се намира на не по.малко от два метра от съдията Хорозов. Ясно се вижда, че съдията Хорозов не отправя никакви реплики към когото и да е и се отправя по-най-бързия начин към секретарската маса за да покаже нарушението. Единствено след показване на нарушението отправя жест към Иван Лилов, с който показва да се успокои и да не репликира повече. Без да влиза в диалог с когото и да било съдията Хорозов се отправя към крайната линия срещу секретарската маса. 


Всичко споменато по-горе и след направения анализ ясно показва, че ръководството на БК Балкан няма никакво основание да отправя каквито и да било искания срещу съдията Хорозов относно тенденциозно отношение спрямо техния отбор.


Съдийската комисия счита, че е крайно време треньори, ръководства на клубове, мениджъри и състезатели да потърсят вината в действията и компетентността на техните състезатели и треньорски ръководства. Считаме, че Етичната и Дисциплинарната комисия към БФБ трябва да започнат строго да прилагат определените правила и норми за поведение спрямо изказвания и упреци към съдийството по време на срещите.


Съдийска комисия към БФБ