За първи път Световният ден на здравето - 7 април, се чества като професионален празник за здравните работници през 1948 г., когато е основана Световната здравна организация. Всяка година празникът се обвързва с приоритетна тема на общественото здравеопазване. За  2014 г. тя обхваща борбата с трансмисивните болести (ТБ), които заемат 17% от световното бреме на всички инфекциозни болести.  
 


Глобализацията на търговията и миграционните процеси, промените в климата и урбанизацията, повлияват негативно разпространението на ТБ малария денга, лайшманиоза и др. в страни, където по-рано те са били неизвестни. 
През 2012 г. маларията, която се явява най-смъртоносната ТБ е причинила 627 000 смъртни случаи. Над 2 млрда души в света са изложени на риск от заразяване, като ежегодно се регистрират нови  300 – 500 млн. случая, от които между 1.5 и 2.7 млн. завършват летално.


Международните туристи, пристигащи от райони с ендемична малария в свободни от малария райони, каквато е и нашата страна са рисков контингент, който няма имунитет срещу малария и е най-застрашен от тежко протичане и смъртен изход при заболяване. Причина за това е късно поставяне на диагноза малария след завръщането им в собствената страна. Температурните пристъпи, които се появяват след повече от седмица от влизането в ендемичен за малария район или след напускането му, е показание за спешно изследване за малария. Бързо поставената диагноза и своевременното лечение са от решаващо значение за изхода на заболяването. 

ЩО Е МАЛАРИЯ?
Маларията е тропическо заболяване, характеризиращо се с втрисане, висока температура и изпотяване.


Причинители


Това са 4 вида паразити (маларийни плазмодии), които причиняват 4 вида малария, от които тропическата протича най-тежко.


Заразяване
Заразяването става чрез ухапване от комари, които преди това са смукали кръв от болен или заразоносител. Заразяване може да стане и  при кръвопреливане от болен или заразоносител.


Симптоми
Симптомите са пристъпи на треска (малариен пристъп) - чувство за студ, придружено с висока температура, последвано от обилно изпотяване, които се повтарят през определени интервали от време, в зависимост от вида на маларийния причинител.


Лечение 
Не провеждайте самолечение, незабавно потърсете медицинска помощ.


Профилактика
СЗО препоръчва, за предотвратяване на малария при пътуващите в рискови райони, да се спазват 4 основни правила:
• запознаване с риска, инкубационния период и основните симптоми преди заминаването;
• предпазване от ухапване от комари с помощта на репеленти, замрежване на прозорци и др.;
• приемане на антималарийни препарати (лична химиопрофилактика);
• при завръщане от страна с разпространение на малария, уведомете личния си лекар и при всяко заболяване, придружено с повишена температура незабавно се изследвайте за малария.


При пътуване в страни с разпространена малария в Африка, Азия, Латинска Америка, Турция, Русия и някои бивши съветски републики  се консултирайте с лекар специалист-паразитолог за указания за предпазване от малария.