От понеделник всеки клиент на мобилните оператори ще може да премине на тарифа, при която сметката му ще се изготвя с точност до секунда за всеки проведен разговор. И трите мобилни оператора са готови с новите тарифни планове за целта, но преминаването към тях трябва изрично да бъде поискано от клиента и той трябва да преподпише договора си, показа проучване на “Труд”. Досега мобилните оператори отчитаха времето на разговорите най-често на всеки 60 секунди. Така дори когато разговорът е примерно 61 секунди, той се калкулира като 2 минути. В края на януари Комисията за регулиране на съобщенията прие нови Общи изисквания към мобилните оператори. Те предвиждат от 14 април редица облекчения за клиентите, едно от които е всеки телеком да има поне две тарифи с посекундно отчитане на разговорите след първите 30 секунди.


Освен това се слага лимит от 50 лева за достъпа до мобилен интернет, след чието изчерпване връзката трябва да прекъсне. Идеята е да се предпазят потребителите от прекомерен трафик и високи сметки. “Мтел” предлага общо 5 тарифи с посекундно отчитане - 3 за абонатите на договор и 2 за предплатените, казаха от оператора. Плановете за клиентите на договор са наречени “Класик” и са в три варианта: XS, S и M в зависимост от включените минути и брой SМS-и.


Цените и другите условия ще бъдат публикувани днес на сайта на “Мтел”. При тези тарифи всеки разговор, който трае по-малко от 30 секунди се таксува за 30-секунден, а по-дългите се изчисляват с точност до 1 секунда след първите 30. “Виваком” пуска общо 6 такива тарифи. Сред тях са два предплатени мобилни плана Opa и Standard. За абонати с договори ще се предлагат Together за частни клиенти и Infinity за бизнес клиенти. Месечната такса за частни абонати ще е 15 лв., а за бизнес - от 5,90 до 59,90 лв. в зависимост от броя на включените минути. Ще има и две фиксирани тарифи - Vivacom Fix 60 за частни лица и Vivacom Business 200 за фирми. При тях тарифата за частни лица ще е 10,80 лв. на месец, а за фирми - 20 лв. От “Глобул” казаха, че ще обявят на сайта си в понеделник подробностите за новите тарифи и всеки, който желае, ще може да се възползва от тях. И трите оператора обаче няма да сложат автоматично от днес лимит от 50 лева за интернет достъп, тъй като много абонати ползват срещу дадена такса определен трафик, след чието изчерпване скоростта става много бавна, но не се заплаща допълнително. Лимитът ще важи само за онези, които заплащат достъпа до световната мрежа с отчитане на всеки мегабайт. Те ще получават предупредително съобщение, когато достигнат 80%, 95% и 100% от лимита от 50 лева, след което достъпът им до интернет ще се спира. И трите оператора обаче предлагат той да може да се възобновява по желание на клиента. “Мтел” ще го прави след писмено заявление, а “Виваком” и “Глобул” - с изпращането на SMS от абоната. Всички останали клиенти, които ползват неограничен интернет, няма да имат лимит.


От днес също така всеки мобилен оператор трябва да окачи на видно място в магазините си общите условия на договорите си. Те трябва да са само на хартия, а сроковете, цените и неустойките да са изписани с по-голям шрифт от останалите текстове. Това отново е по изискване на КРС. “Глобул” и “Мтел” обжалваха пред Върховния административен съд акта, с който КРС наложи задълженията в частта за тарифите с посекундно отчитане на разговорите. Делото обаче още не е образувано и затова документът на комисията влиза в сила.