Това съобщи вицепремиерът Ивайло Калфин в отговор на актуален въпрос в парламентарния контрол на депутата от ДСБ Иван Иванов.
Иванов предупреди, че Европейската комисия ще санкционира България в близките месеци за това, че не е въвела още преносимостта на номерата на мобилните телефони. По думите на Калфин споразумението, чийто срок изтече на 20 септември) не е подписано заради нежеланието на единия от мобилните оператори, процедурата е спряна и в момента въпросът е поставен на вниманието на Върховния административен съд (Мобилтел обжалва изготвената от Комисията за регулиране на съобщенията процедура). Калфин обясни, че глобата, която може да наложи Комисията за регулиране на съобщенията на мобилния оператор, не пожелал да подпише споразумението, е между 500 и 5 000 лева. Санкцията на Европейската комисия за страната ни обаче ще е много по-голяма. Ако България не изпълни ангажимента си, тя ще бъде санкционирана за неизпълнение на европейското законодателство, каза Калфин. Той обясни, че все още от Брюксел не са отправили подобно питане към страната ни.
Ако това обаче се случи, ще бъде поставен срок, в който правителството трябва да даде обяснение защо не спазва европейското законодателство. След това Европейската комисия ще внесе решението си в Европейския съд, който трябва да определи дали страната ни ще бъде глобена и каква ще е санкцията.