Световният ден на туризма се отбелязва от 1980 г. по повод приемането на устава на Световната организация по туризъм.
Целта му е да се насърчава усещането на международната общественост за значимостта на туризма и неговата роля за развитието на социалната, културната, икономическата и политическата сфера на обществения живот.
Община Етрополе отбеляза Деня на туризма като организира почистване и възстановителни дейности на екопътеката „Екот от камбанен звън“, която стига до манастира „Света Троица“.
В инициативата се включиха служители от Oбщинска Aдминистрация - Етрополе  с помощта на ТД „Туризъм, спорт и екология Етрополе“. Участниците в почистването изкараха всички отпадъци от кошовете по цялата екопътека и площите около нея. Останалата част от доброволците лакираха и извършваха възстановителни дейности по съоръженията. Лакирани бяха почти всички места, предназначени за отдих около аязмото на манастира и се извърши частичен ремонт на парапетите по пътеката от водопада надолу. Дейностите в тази насока не са приключили, защото съоръженията имат нужда от постоянна поддръжка, но и все още не е възстановено всичко от наводненията.
Ръководството на Община Етрополе благодари на всички участници в тази хубава инициатива и се обръща към всички с молбата да бъдем малко по-толерантни към природата, за да запазим красотата и богатството ни за нашите децата.