В Прищина днес започва финалният турнир за определяне на шампиона на Балканската лига в нейното шесто издание. По програма тази вечер са двата полуфинала. Рефери са Йоргос Танадзис от Гърция, Огнен Йокич  и Игор Драгоевич от Черна гора, комисар е Николаос Завланос от Гърция.


В първия, според регламента на лигата, когато във Файнъл Фор има два отбора от една държава,  се срещат Балкан и Левски. Мачът е от 18.30 ч. българско време и ще се  предава пряко по БНТ 2.


От Левски постоянно тръбят, че са отишли в Прищина да станат шампиони.  Първо обаче ще трябва да победят Балкан.  Досега през сезона зелените имат предимство в петте мача, които изиграха срещу Левски. Те спечелиха три от тях - два от първенството на ТЕСИ НБЛ и един в ЕВРОХОЛД Балканска лига. Само една от тези срещи, обаче, бе със сегашните състави на двата тима - третата от вътрешния шампионат, в която успехът на Балкан бе и с най-голяма разлика - 92-72, въпреки присъствието в тима от столицата на Брандън Хийт и Майк Уилкинсън.


За разлика от колегата си от Левски, старши треньорът на Балкан Александър Тодоров не използва гръмки фрази преди отпътуването за Косово. "Срещата е от такава фаза, че в нея няма да окажат влияние нито бюджети, нито тактика, тъй като двата тима се познават прекалено добре. Всичко ще зависи от психологическата нагласа", каза македонският наставник на зелените.


Вторият полуфинал между настоящия шампион Галил Гилбоа и домакина Сигал Прищина е от 21.15 ч. българско време и също ще бъде излъчен пряко.


Полбедителите в двата полуфинала ще се срещнат в битка за титлата в неделя, 27 април от 17.30 ч. Преди това от 15.00 е мачът за третото място.