Атрактивни бизнес идеи представиха млади мениджъри-гимназисти от 24 до 25 април 2014 година в шеста палата на Международен панаир - Пловдив. От тази година панаирът на тренировъчните фирми - “ТФ ФЕСТ 2014 МЛАД ПРЕДПРИЕМАЧ“, вече официално е включен в проявите от Седмицата на малките и средни предприятия заради приноса му за развитието на бизнеса.


Участници в това издание бяха 132 учебно-тренировъчни предприятия от България, Люксембург, Румъния, Сърбия и Черна гора, сред които и две учебни фирми на ПГТМ „Христо Ботев“ – „Миг-миг“ и „Престиж“, ученици от 11 „д” клас, специалност „Бизнесадминистрация“. Младите и ентусиазирани мениджърски екипи от Ботевград показаха своите умения и професионални компетенции при рекламирането на продукти и услуги на различни езици, осъществиха директни търговски преговори и сделки, оформяха документи, представиха компютърни разработки.


„Тук се вижда какво могат бъдещите специалисти в индустрията, строителството, услугите. Но нашата работа няма да е свършена само с похвали за техните усилия и старание. Трябва да предприемем и реални стъпки, за да създадем условия за тяхната професионална и житейска реализация у нас, а не в чужбина”, коментира д-р Иван Соколов, председател на Съвета на директорите на Международен панаир в Пловдив.


На официалната церемония по награждаването присъстваха заместник-министърът на образованието и науката Атанаска Тенева, заместник-министърът на икономиката и енергетиката Анна Янева, Стамен Тасев, управител на сдружение „Българска тренировъчна централа“, Дария Маврудиева, директор на ЦУТФ към Министерството на образованието и науката (МОН).


„По време на форума имах възможност публично да представя себе си и фирмата, в която работя, да приложа знанията си на практика и да се уверя, че се справям, да преживея невероятни емоции, вълнуващи запознанства с наши и чужди конкуренти, да сключвам сделки с тях, да оформям документи – сподели Пламена Крумова – управител на „Миг Миг“. -За себе си разбрах много нови неща, упражних и приложих наученото по теория и практика. Притеснения, работа и умора вървяха ръка за ръка, но въпреки това преживяването е незабравимо!, допълни възпитаничката на ПГТМ.
„Миг-Миг” се занимава с търговия на едро и дребно с леки и лекотоварни автомобили, техническо обслужване и ремонт. Нейната дейност се осъществява от екип в състав Нина Якова, Силвия Иванова и Маринела Колева.


„За мен бе предизвикателство да съм част от екипа на „Престиж”, заедно с колегите Жана Стаменова и Зоя Димитрова – разказа Ива Иванова, заемаща длъжността „финансов директор”. -За предмет на дейност през учебната година избрахме търговия на едро със захарни и шоколадови изделия. Благодарим на нашите ръководители, че ни вдъхнаха кураж, увереност и спокойствие и ни накараха да повярваме, че можем да се справим с трудностите, да работим добре в екип, да преодоляваме препятствията на реалните ситуации, в които попадаме, и че можем да побеждаваме“, сподели тя.


И двете учебно-тренировъчни фирми на ПГТМ „Христо Ботев” получиха грамоти за коректен търговец на Регионална агенция за приходите към Националната търговско-банкова гимназия – София. „Само 10 фирми попадат в тази номинация, което е гаранция за професионализма в работата ни”, добавиха в заключение учениците. Те благодарят на ръководството на учебното заведение за съдействието да се включат във форума, както и на Центъра на учебно-тренировъчните фирми, на МОН и РИО – Пловдив за това, че им предоставиха възможност да участват безплатно в тазгодишния ТФ ФЕСТ.


Целта в работата на учебно-тренировъчните фирми е да се подобри подготовката на бъдещите мениджъри, като се доближи максимално до реалните условия на работа.