По този начин общинският кмет и управителят на ВиК дружеството се аргументираха за влошеното качество на водата в Ботевград в последните няколко дни. Водоснабдяването бе една от темите в предаването, излъчено в ефирното време на общината. Тя бе дискутирана от управителя на ВиК „Бебреш” Радослав Наков и кметът Георги Георгиев. И двамата бяха категорични, че пречиствателните станции не могат пречистят вода, която изглежда като боза. Те дадоха своите обяснения за мръсната вода, която тече от чешмите на ботевградчани. 



„Вали постоянно дъжд, и то обилен, реките са придошли навсякъде. Цветът на реките в момента, буквално тече кал, а не вода. До момента ние взимахме вода само от речните водохващания, но е невъзможно от замътяването на водата. В момента почти изцяло сме на язовирска вода, но и тя е леко замътена. Пречиствателните инсталации не могат чисто технологично да направят на сълза тази вода. Язовирът не може да се утаи за един час или един ден, а за 30-40 дни. Ако преди това се избистрят речните водохващания, ще ги пуснем тях”, каза Радослав Наков. Той подчерта, че „питейната вода се изследва в оторизирани лаборатории и по отношение на качеството й няма нищо притеснително освен механичното замърсяване.

„Когато говорим за работата на общинската фирма ВиК, трябва да се прави една сериозна разлика между нормална ситуация, при която общинската фирма подава вода за водоснабдяване, и екстремна ситуация. Нормална ситуация е когато няма продължителни валежи и когато няма замътяване на водоизточниците, а екстремна ситуация е както сега в случая – вали навсякъде, продължително, по една седмица. Това е екстремна ситуация, особено за Община Ботевград.”, каза в допълнение кметът Георгиев и продължи: „Язовир „Бебреш” също се замътява бързо. Не му работят близо 20 години шлюзите на водоземната кула. И ние взимаме вода точната от мътната част. Причините не опират в общинската фирма ВиК. Ние проблеми във водоснабдяването нямаме. Аз се връщам назад в годините, когато на ботевградчани им бяха удължили ръцете да носят кофи и туби с вода откъде ли не, за да имат за тоалетните, та даже да се къпят. Когато аз станах управител на ВиК заварих, че в нашите жилищни комплекси, в блоковете, се качва вода с хидрофорни помпи. Днес ботевградчани не страдат за вода. Да, има проблеми с качеството, но то е силно повлияно в екстремни условия от обективни неща. И това трябва да се отчита. Няма пречиствателна станция в света, в която - като влезе водата като боза, да пречисти.”.


И кметът Георгиев, и управителят на ВиК Радослав Наков бяха категорични, че пречиствателните станции на територията на общината работят.


Да припомним, че преди време съветници от опозицията в ОбС поискаха да им бъдат предоставени копия от сметките за ток на всички пречиствателни съоръжения с данни за година назад. Ръководството на ВиК обаче е отказало да удовлетвори искането им.