Първо място за отбора на СОУ ,,Христо Ясенов“ в Областния кръг на състезанието  по „Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации“


На 29 април 2014 година учениците от СОУ ,,Христо Ясенов”-гр. Етрополе за осма година взеха участие  и се класираха на първо място в Областния етап на ученическото състезание „Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации – 2014 г.”
Състезанието се проведе в с. Локорско, София област и бе открито от  госпожа Мила Манчева, началник на РИО-София област, експерти от пожарната и БЧК.                                                       Участие взеха 8 отбора от по 4 ученика.
Училищният екип на гимназията се състоеше от Николай Пушкаров, Ния Пенкова, Ирина Христова и Йоана Иванова от 7а клас. Ръководители на отбора са Дамяна Петрова, учител по математика и фелдшера на гимназията Галя Пешева със съдействието на Борис Стоев, завеждащ отдел Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации” към Община Етрополе.                   
Целта е да се провери реалната и практическа подготовка на децата за действие и защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации, като включва теоретична и практическа част. Децата решават тест, който проверява нивото на знанията им, а в практическата част чрез състезателни игри отборите демонстрират придобитите умения и навици за защита при природни бедствия като земетресения, наводнения, пожар, промишлени аварии, радиоактивно или химическо замърсяване и други извънредни ситуации, както и оказване на първа помощ.                                  Учениците ни се справиха блестящо с тестовите задачи и с петте центъра за реагиране, за което бяха наградени с  купа, грамота  и предметни награди (суичъри).
За своите добри умения по оказване на първа помощ отборът получи специална покана за участие в състезание на БЧК.   Госпожа Дамяна Петрова изготви и лично връчи на родителите на учениците, участници в състезанието , благодарствени писма.                                                                                                               
Отборът ще представи Софийска област в националния състезателен кръг за 2014 година в гр. Монтана. 
Браво на учениците и на техните родители!
Текст и снимки: Петя Цекова