Даниел Георгиев остава в ГЕРБ – окончателно. Това обяви пред bTV самият депутат, приковал към себе си медийното внимание през последните два дни. След като в понеделник стана ясно, че той напуска парламентарната група на партията на Борисов, в която се чувствал „смачкан”, и се появи на предизборно събитие на „България без цензура”, впоследствие народният представител обясни, че остава в редиците на ГЕРБ.


В „Тази сутрин” Георгиев заяви, че е станал жертва на спекулации, целящи да „будят съмнения в ГЕРБ”. Той потвърди изказаната във вторник теза, че оттеглил искането си за напускане на групата от деловодството на НС и присъствал на предизборен митинг на Бареков, за да потвърди, че е член на ГЕРБ и да „разреши казуса”.


„Колкото и нескромно да звучи”, Даниел Георгиев се определи като успешен депутат. Постиженията – строителството на спортната зала в Ботевград, където баща му е кмет. На въпрос какво обаче прави в парламента, при положение, че не е участвал в парламентарен контрол и има подписа само в два законопроекта заедно с много друго свои колеги, народният представител обясни, че „подкрепя парламентарната група на ГЕРБ”.


Георги Кадиев от Коалиция за България определи поведението на колегата си от опозицията като несериозно и рушащо доверието в работата на патрламента. Според социалиста трябва да се направят промени в правилата, така че депутати да не могат да оттеглят подадените си заявления за напускане на една парламентарна група.


Пред bTV Кадиев засегна и въпроса за възможна система за контролиран вот чрез преференциалния вот на тези избори за ЕП – чрез „ПИН код” от чиста за хората, за които да се гласува.


„Това не е умишлено заложено, не сме се сетили за тази възможност. Практиката показва къде са слабите места в един закон и той се оправя. Жалко, че не можем да го направим преди изборите сега. Няма да е масова практика, но за малките партии е от значение един такъв контролиран вот. Все пак преференциите са най-доброто нещо за момента”, посочи Кадиев.


Още по темата можете да видите в прикаченото видео!