Треньорът на баскетболния Балкан Александър Тодоров говори пред "7 дни спорт" за случилото се в клуба в последните дни и за бъдещите си планове. След отпадането от Левски на полуфиналите в първенството македонският специалист бе обвинен, че пуска на сините, защото ще работи там през следващия сезон. Тодоров коментира и нивото на играчите и треньорите у нас и причините, които ги спират за големия баскетбол. Днес Балкан излиза в първи мач от серията за трето място срещу Черно море.


- Как се отрази на отбора отпадането от Левски и готови ли сте за битката за бронзовите медали?


- Мога да говоря за себе си и беше доста трудно. Знам, че и при момчетата е така, защото видях как приеха отпадането на купата. Подновихме вчера тренировки след два почивни дни. Най-нормално е да искаме да приключим сезона с победи и медали. Тук искам да изкажа огромната си радост от това, че успяхме да доведем 4000 фенове в залата. Изказвам огромно благодаря на всички тях и на моите играчи за този сезон.


- Защо се получи така, че Левски ви обърна във всички най-важни мачове? Появиха се слухове, че сте направили всичко възможно вашият отбор да загуби, защото ще започвате работа в Левски от новия сезон.


- Заявявам категорично - нито ще ставам треньор на Левски това лято, нито ще ходя там следващото лято, нито някога в живота си. Единствено вярно е, че съм в добри отношения с новия президент на Левски. Аз обаче имам същите отношения със Симеон Варчев и Сашо Везенков, но това не значи, че ще ставам треньор на Черно море или на Лукойл. Ясно е, че Балкан е от малък град с много фенове и е нормално всеки да има свое мнение за случващото се в отбора. Някои мислят, че не играем добре в защита, други не харесват играта ни в атака и това кои играчи пускам в определени моменти. Това е тяхно право и е нормално за отбор с голяма фенска маса, независимо дали отборът се казва Реал Мадрид, Партизан или Балкан. Но да се поставя под въпрос моята честност и тази на моите играчи, това наистина боли. През живота си не съм пуснал мач, не съм взел пари от нито един свой играч или комисиона. Затова приемам тези спекулации като лична обида, защото няма грам истина и времето ще покаже, че съм бил прав.


Появиха се мнения, че българските играчи нямат психика за важните моменти в мачовете, а преди това играят добре. Съгласен ли сте и не е ли иронично, че точно единственият чужд треньор на някой от водещите отбори използва най-много българи?


- В началото направихме концепция за отбор, в който водеща роля ще имат българските играчи. Ако сега е юни 2013 г. ще направя същия отбор със същите играчи. Смятам, че в България има добри състезатели и не е единственият начин да докарваме чужденци, на които да даваме власт като на богове, а българите да са в ъгъла.


- Ще останете ли в Балкан и какво е бъдещето на този отбор, защото Тити Папазов спомена за интерес към водещите ви играчи?


- Поемам отговорността за това, което стана, и няма да ходя при шефовете да ги моля за още един шанс. Това го казвам на фона на факта, че моят договор изтича на 31 май 2014 г. Аз не мога да подам оставка или да бъда уволнен, защото след 10 дни ставам свободен агент. Имах отлично сътрудничество с Балкан, те ми имаха пълно доверие и аз чувствам отговорност, че не сме изпълнили начертаните цели. Сега правилно е да се вземе решение, след като се говори с шефовете. За взимането на окончателно решение ще имам предвид тяхното мнение, това на моите играчи и на феновете на Балкан. Относно изказването на Тити Папазов заявявам, че и двамата състезатели - Станимир Маринов и Павел Маринов, имат договори с клуба до края на следващия сезон. Не е коректно споменаването на имена на играчи с действащи договори, още повече че сезонът не е свършил. Освен това от разговорите с мен Тити Папазов знае, че те са обвързани с договори. Ако питате самите играчи, те ще ви кажат, че не биха отишли в Левски след това, което ни причиниха в последните 20 дни, и след като знаят каква е ролята на българските играчи в този отбор.


- Кой е най-големият проблем на българския баскетбол?


- През този сезон видях, че без значение колко добър отбор направиш, накрая ще се направи всичко възможно да не стигнеш там, където ти е мястото. Мисля, че има много качествени съдии, които за съжаление се страхуват най-вече от Тити Папазов и убиват желанието на спонсорите на по-малките отбори да инвестират повече пари в баскетбола. Тези хора си казват: "Защо да даваме пари, като накрая пак ще дойде една бригада, която се страхува, и ще те отреже?" Аз лично смятам, че тази година заслужавахме финал и той ни беше отнет насила.


- Не са ли много чужденците в първенството?


- Като имаш десет отбора, в идеалния случай ти трябват 120 българи, а толкова играчи няма и затова чужденците са необходими. Проблемът е статусът, който се дава на тези чужденци, защото има отбори, в които те могат да правят каквото си искат. Сметнете колко точки вкараха чужденците в последния ни мач. Дали обаче това означава, че те са по-добри от българите? Не, но им се дава да правят каквото си искат, а тази свобода не се дава на българските играчи.


- Смятан сте за един от най-добрите специалисти у нас. Защо работите в България и пренебрегвана ли е работата на треньорите в тази част на Европа?


- Колкото и качествен треньор да си, независимо дали си от България или Македония, когато фамилията ти завършва на "ов", а не на "ич", получаваш хендикап, който много трудно може да се преодолее. Хората в Европа подценяват и играчите от този регион, защото аз смятам, че тук има играчи, които могат да играят на много по-високо ниво.


- Преди време бяхте казали, че българските треньори са индианци. Още ли смятате така и има ли добри специалисти в България?


- Думата "индианци" я използвам много често, когато например казвам на моите баскетболисти, че играем като индианци. В България има добри специалисти. Казал съм и моето мнение за Тити Папазов и още държа на него. Има треньори като Тони Дечев, Любо Минчев и Дечо Коешинов, които могат да работят на много по-високо ниво. Никога не съм казвал за мой колега, че е лош треньор и индианец, защото си вадя хляба със същата професия.


- Какво направиха в Македония, за да вдигнат нивото и да стигнат до четвърто място на европейско първенство и да имат играч в НБА?


- В двете страни има една разлика - в Македония всяко високо и талантливо дете отива да играе баскетбол, защото това е спорт номер едно. В България всички високи деца отиват да играят волейбол, защото този спорт е много по-успешен. Само вижте, че в българския баскетбол има само един център - Николай Върбанов, а сигурно има десетки волейболисти над 205 см.