На Вниманието на:


   г-н Георги Глушков - Президент на БФБ


     г-н Иван Ценов - Генерален мениджър на НБЛ


Съдийска комисия при БФБ


 


 


  Изх.N:  25  /23.05.2014г.


 


ДЕКЛАРАЦИЯ


 


 


 


              Уважаеми ръководители на българския баскетбол,


 


с настоящата декларация Ръководството на БК Балкан иска да ви уведоми, че решението да се извади отбора в 17-тата минута на днешната среща между БК Балкан и БК Черно море не е само в резултат на тенденциозното съдийството в срещата, а и на следните предходни събития:


1.      Веднага след като в началото на първенството стана ясно, че БК Балкан има конкурентен отбор, който може да се бори за призови места, започнаха първите спънки, изразяващи се най-вече в преднамерени наряди и съдийство срещу отбора .


2.      На полуфинала за купата на България всички зрители в залата и хилядите телвизионни зрители станаха свидетели на безобразен грабеж, извършен от двама от съдиите , ръководили и днешната среща – а именно Борислав Пелтеков и Ивайло Ресиловски. БФБ и НБЛ останаха безучастни на нашите оплаквания от съдийските отсъждания.


3.      На 24.03. след възникналите скандали преди и по време на гостуването на БК Черно море, нанесения побой над играчи и фенове на БК Балкан пред очите на дежурния делегат Стефко Станев и след декларация на БК Балкан, отново не последва реакция от господата Глушков и Ценов, които най-иронично глобиха БК Варна само с 400.00лв (а само глобите за неправилно облекло на легендата на българския баскетбол Георги Христов възлизат на 2000.00лв.?!)


4.      След искане на БК Балкан за отлагане на мачовете от последния кръг на редовния сезон, които поради некомпетентост на НБЛ бяха насрочени в един и същ ден с провеждането на Файнъл 4 в Прищина, решението на ръководството на българския баскетбол ни принуди да играем ключовия мач с БК Берое 72 (седемдесет и два) часа преди полуфинала на Файнъл 4 с БК Левски – решение, което беше изгодно на любимия им отбор – БК Левски.


5.      Връх на скандалното съдийство срещу БК Балкан през редовния сезон бяха последните две гостувания  на 19 и 22.04 на БК Черноморец и БК Берое, на които бе направен нов опит БК Балкан да загуби срещите, за да се осигури второто място на любимия им отбор – БК Левски. Дори на една от срещите домакинският отбор бе премиран от БК Левски с 5000.00 лв. за победа срещу нас.


6.      Явно подкряпени от ръководството на българския баскетбол, издевателствата на БК Левски над феновете и отбора ни продължиха по време на полуфиналните плейофни срещи, изразени в безобразното съдийство в мачове 1, 3, 4 и 5, както и неправомерните различни цени на билетите за мач 3.


7.      Относно цените на билетите за полуфиналния мач 5 искаме да уведомим българската баскетболна общественост, че грешката беше само в БК Левски, които не спазиха изискванията на наредбата за уведомяване на домакина за организирано посещение на фенове 72 часа преди срещата.  Въпреки това всички фенове на БК Левски, които дойдоха на срещата бяха допуснати с покани в  залата. Странно е защо получихме глоба от НБЛ за липса на входни билети за срещата, при положение че сме изпълнили изискванията по наредбата на НБЛ за наличие на входни билети, пропуски и покани.


8.      Убедени сме, че нарядът за 5-и полуфинален мач в Ботевград бе направен лично от старши треньора на БК Левски, тъй като главният съдия на бригадата ръководи полуфиналния и финалния мач на БК Левски от Файнъл 4 в Прищина. Тримата съдии от Гърция решиха изхода на двубоя още в неговото начало, след като отсъдиха 3 несъществуващи лични нарушения на най-полезния състезател в сезона – Ноа Далман.


9.      Въпреки, че поискахме с официално писмо 15 от 07.05.2014г. в оставащите ни срещи до края на сезона да не бъде назначаван съдия Ресиловски, като изразихме опасенията си относно сигурността в Арена Ботевград, ако той бъде назначен и свири тенденциозно, отново ръководството на българския баскетбол игнорира нашето искане и нарочно го назначи за днешния мач 1 от плейофите за 3-4 място. На случилото се след това станахте свидетели, като с това се потвърдиха думите на спортния директор на Лукойл – Сашо Везенков, че НБЛ се ръководи от двама души – Тити Папазов и Симеон Варчев.


 


     Във връзка с днешните събития Ръководството на БК Балкан изисква налагане на строги глоби на съдии Борислав Пелтеков и Ивайло Ресиловски, както и преиграване на срещата с чуждестранни съдии. Надяваме се, че поне в този случай ще бъде уважено нашето искане.


                 


РЪКОВОДСТВО    


БК БАЛКАН - БОТЕВГРАД