На днешната редовна сесия съветници от опозицията настояха  докладните за отпускане на средства за ремонтни дейности да бъдат придружени  с количествено-стойностно сметки. Иван Гавалюгов обясни, че не е против ремонта на църквата в Новачене, а против начина, по който се внасят предложенията и се иска те да бъдат гласувани от ОбС. „Всеки път сме го заявявали като мотив. Не сме против канализацията и спортната площадка в Новачене, но не сме съгласни с това, че няма аргументация – подробна или не, какви дейности конкретно ще се извършат до определената сума. Впоследствие може да се окаже, че тя ще се увеличи”, заяви Гавалюгов. Според него начинът, по който се внасят докладните, говори за лошо отношение на администрацията към работата на общинските съветници. „Ние се чувстваме недостатъчно информирани. Не че не знаем за какво става дума, аз съм убеден, че и Вие не знаете какви конкретни дейности ще се извършат. Проблемът е, че Вас не Ви интересува, а нас ни интересува”, добави съветникът, като последните му думи бяха насочени към мнозинството в местния парламент.


Репликата, която последва от страна на кмета Георги Георгиев бе: „Безсмислен е разговорът с Вас на тази тема и аз не желая да  губя времето на сесията да обясняват едно и също нещо.”. Той даде пример с българския парламент и други общински съвети, че „когато гласуват бюджет и разходи, там не се посочват колко метра магистрали и какво количество асфалт ще се използва”.


Дискусията се пренесе върху качеството на детската площадка, която предстои да бъде изградена в Новачене. Иван Гавалюгов попита кмета дали поне в родното си село ще положи специализирана настилка или отново ще „фейне” асфалт.  Тези думи предизвикаха смях в залата. Георги Георгиев обаче подчерта, че въпросът е уместен. „Спортната площадка ще бъде като тази в Трудовец и каквато има във Врачеш. В момента ние нямаме и едва ли можем да намерим толкова средства, че да правим площадка в Новачене с някакво друго покритие.”. Също на въпрос на Гавалюгов кметът отговори, че „квадратурата на спортната площадка е 25м/около 60 м. „Приеми, че заграденото място е 1000 кв.м, а по най-елементарни сметки 1000 м. асфалт се движат около 20 000 лева. Има изчистване, подготовка на площадка, минерал бетон, валиране и т.н. Сигурно ще отидат още около 15 000 лева. И не по-малко от 318-320 ще бъде заграждението. Това е ориентировъчно”, обясни Георгиев.


Предложението за отпускане на 60 000 лева за изграждане на спортна площадка в Новачене получи 22 „за”, 4 „въздържал се” и 2 „против”. Съветникът Цветан Цолов, който предложи докладните за отпускане на общо 210 000 лева за изграждане на канализация, детска площадка и ремонт на покрива на църквата в Новачене да отпаднат, тъй като не са придружени с количествено-стойностна сметка, също гласува „за”.