За пореден път съветници от опозицията предложиха да бъде прието разпределение на ефирното време, закупено от общината. Иван Гавалюгов, който е един от вносителите на докладната, подчерта, че „тя се внася след утихване на предизборните страсти”, за да не бъдат обвинени отново, че целта им е да превърнат предаването в политическа говорилня. Съветникът призова колегата си от мнозинството Йордан Йорданов да потвърди пред ОбС мнението си, което е изразил на едно от заседанията на Комисията за младежта и спорта, че принципно би подкрепил предложението.

Йордан Йорданов отвърна, че не се притеснява, ако се даде право на отговор в ефирното време на общината. „Смятам, че дори е нормално, ако има някакви дебати, да се даде право на отговор, но при подписването на договора за ефирното време трябваше да приемем някакъв регламент. А не сега, когато сме в края на мандата. Идва време да подпишем нов договор и може да се помисли по този въпрос”, каза той. Съветникът отправи критика към вносителите на предложението, че не това е начинът да искат промени. Според него те трябва да бъдат „по-дипломатични, като влязат при кмета с човешки въпроси и дискутират с него своите виждания”.

Иван Гавалюгов не се съгласи с изказването на Йорданов, като се аргументира, че ефирното време на общината не се използва по предназначение, а за лични обяснения и нападки. „Аз лично съм засегнат от многократните обръщения в ефир и коментари по мой адрес, отправени от г-н Георгиев, особено в последното му предаване на една доста обширна и болезнена тема ”, обясни Гавалюгов. Провокиран от изказването на Йорданов, той попита дали ще му бъде предоставено ефирно време за право на отговор, дори да не се приеме предложението на опозицията. „Имам какво да кажа по темата – мои съображения, виждания. Като общински съветник имам право на мнение. Аз и моите колеги искаме ясен регламент, че когато заявим такова желание, то ще ни бъде гарантирано.”, добави Гавалюгов.

Христо Якимов каза, че когато е приемана докладната за закупуване на ефирно време, той не е присъствал на заседанието, но от колегите си знае за обещанието на кмета, че общинските съветници също ще имат право на телевизионни изяви в ефирното време на общината. „Полезно е да се чува както позицията на мнозинството, така и на опозицията”, подчерта съветникът.

Филип Филипов заяви, че всички хора в заседателната зала, както и гражданите на Община Ботевград, имат право на глас в телевизионното време на общината. „Много е страшно това, което чух от Йорданов – „да отидем до кмета, за да се приеме предложението ни. Смятам, че г-н кметът няма притеснения, че някой от нас ще се покаже по телевизията. Опозицията е коректив, който помага на управляващите да си сверяват часовника”, каза Филипов.

На друго мнение бе обаче градоначалникът. „Преди три години аз поисках ефирно време, в което да се отразява дейността на общината. Не съм спрял Общинския съвет да си поиска ефирно време, като каже откъде ще му дойдат парите. Аз не съм поискал ефирно време за Общинския съвет, моля, моля. Въпросният екип отразява всичко, което прави общината на територията на Ботевград и селата. Отговарям и на въпроси, които гражданите отправят към мен”, заяви Георги Георгиев и допълни: „Аз съм поставил при сключването на договора само един единствен въпрос пред екипа, който осигурява провеждането на това ефирно време – и той е да излъчва само позитивното настроение и позитивно настроените неща, които се вършат на територията на тази община. Защото този канал, за който аз съм заплатил от сумата от сметката на общината, съм преценил, че не искам и няма какво да прави сензации - дали някой се е убил, дали някой се е изнасилил и еди-какво си. Нямам нищо против – платете си ефирно време и си говорете колкото искате. Не сте го платили Вие, платила го е общината.”.

Георгиев се обърна персонално към Гавалюгов с думите: "Най-малко ти можеш да говориш, като притежаваш оня плювалник, където какви ли не глупости мелеш и никой няма право да опровергае.”.

Отговорът на съветника бе: „Пробвайте!"


И предложението на опозицията за промени в правилника за работа на ОбС удари на камък за пореден път. Внесените промени имаха за цел да ограничат времето за говорене на кмета и да се прекрати внасянето на докладни непосредствено преди заседание, което стана практика в последните години. В хода на обсъждането на предложението Георги Георгиев бе категоричен, че сега действащият правилник не му пречи. С изказването си пък Йордан Йорданов даде да се разбере, че до края на мандата промени в правилника няма да бъдат гласувани.