Едва няколко часа след като се разбра, че напуска Балкан и поема румънския тим Ровинари, Александър Тодоров даде интервю за румънска медия. Ето какво каза той пред  сайта Totalbaschet.ro:


 Как се свързахте с хората от Енергия Ровинари?


Осъществих контакт с ръководството на Ровинари след завършване на сезона в България. Мисля, че два или три дни след неговия край. Първата ни тема на разговор бе за вижданията на ръководството на клуба за следващия сезон. Аз изпратих моята визия и когато разбрах, че намеренията ни съвпадат, реших да приема сътрудничество с клуба за една година. Но това не означава, че идвам в Ровинари, за да остана само една година.


Миналата година имахте разговори и с Тимишоара, можете ли да кажете какво се случи?


Лео Ди Майо ми е добър приятел, срещнахме се за първи път преди две години. Когато напуснах МЗТ Скопие, от ръководството на Балкан Ботевград се свързаха с мен на следващия ден. А поканата от Тимишоара дойде 4-5 дни по-късно, когато вече имах един мач начело на Балкан. Въпреки това с Лео Ди Майо останахме приятели и дори миналото лято с отбора на Балкан участвахме в турнира за Купата на Тимишоара.


Смятате ли, че идването в Ровинари е следваща по-висока стъпка в кариерата ви, особено с участието на тима в турнира EuroChallenge?


Да, аз вече съм играл в подобен силен турнир, като Купа Корач през 2000 г., когато бях в Скопие. През последните 14 години съм водил отбори в Балканската лига и в Адриатическата лига, но не и в EuroChallenge. Участието в този турнир бе една от причините, но не най-важната причина да приема предложението да стана треньор на Ровинари.


Какви са целите ви за предстоящия сезон?


Все още не знам какво преставлява като цяло първенството на Румъния, макар че миналата година с досегашния ми тим Балкан играхме с Тимишоара и Крайова. Моята цел като треньор е да побеждавам във всеки един мач. Когато през 2008 година отидох в Рилски спортист, отборът заемаше последното място в българското първенство, но само година по-късно спечели Балканската лига. Когато дойдох в Балкан, тимът бе шести, а сега завърши втори в редовния сезон на българския шампионат. Иска ми се и с Ровинари да спечелим колкото се може повече мачове.


Какви играчи смятате да привлечете?


В следващите дни ще определим групата от румънски играчи и след това ще видим на какви позиции имаме нужда от чужденци. Може да се окаже, че се нуждаем от трима гарда и трима високи, или пък от четирима външни играчи и двама под коша, ще видим как ще комбинираме шестимата чужденци.


 Sabin Gherdan, Bogdan Isaila