От 1 юли председателството на Регионалния съвет за развитие на Югозападния район се поема от областния управител Емил Иванов. На заседание в Сандански, което се проведе на 19 юни, той прие председателството от областния управител на Благоевградска област. Това стана на основание чл. 18, ал. 3 от Закона за регионалното развитие и чл. 45, ал. 1 и ал. 2 от Правилника за прилагане на Закона за регионалното развитие. На заседание областният управител Емил Иванов бе представляван  Даниела Бакърджиева – заместник областен управител. В своето изказване тя подчерта, че през целия период, през който Емил Иванов е начело на съвета, ще бъде осигурен нормален работен климат и условия за провеждане на задълбочени консултации с всички заинтересовани партньори, давайки възможност за активно участие в процеса на програмиране и реално интегриране на Регионалния план за развитие на ЮЗР към Договора за партньорство с Европейската комисия.


Отчитайки особеностите на всички програми - трансгранични, транснационални, местни, оперативни и др.,  в най-пълна степен ще бъдат отчетени интересите на регионалните и на местните власти и  социалните партньори.


Съгласно дневния ред на заседанието на съвета, на основание чл. 18 от Закона за регионалното развитие и чл. 45, ал. 3 и ал. 4 от Правилника за прилагане на Закона за регионалното развитие, за заместник-председател на Регионалния съвет за развитие на Югозападния район бе избран Аспарух Аспарухов – кмет на Община Божурище. Кандидатурата му бе предложена от областния управител.


На заседанието бяха приети единодушно следните решения:
1. Областните администрации от Югозападния район да могат да кандидатстват по всички горепосочени програми, до които досега нямаха достъп;
2. Всички бъдещи проекти по трите програми за трансгранично сътрудничество: България – Сърбия, България – Македония и България – Гърция, преди да получат финансиране, задължително да бъдат обсъждани на заседания на РСР, от гледна точка на тяхната целесъобразност, интегритет и допълняемост, съобразно общата стратегия за развитие на ЮЗР.
3. Също така, за първи път, отново с единодушие, РСР прие занапред проактивно да информира всички свои членове за всички възможни програми на Европейската комисия, които финансират дейности, избираеми на територията на Югозападния район, който включва административните области София, Софийска, Перник, Благоевград и Кюстендил.