Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит прие в Патриаршеския дом Илиан Тодоров, областен управител на Софийска област. Той беше назначен на този пост миналата седмица на заседание на Министерския съвет и първото му официално посещение беше именно при патриарх Неофит.


На срещата присъстваха ставрофорен иконом Ангел Ангелов – протосингел на Софийска епархия, Ангел Младенов – началник на Информационно-просветния и катехизаторски отдел на Софийска Св. митрополия, както и Ина Бачева – главен специалист „Връзки с обществеността” в Областната администрация.


Патриарх Неофит и Тодоров обсъдиха проблеми, свързани с имоти на Българската православна църква, които все още са под управлението на държавата, т.е. са отговорност на областния управител. Разговаряха и по въпроса за състоянието на преподаването на „Религия” в областта и възможностите на Областната администрация да подпомогне тази дейност. „Ние винаги много добре сме работили с вас и сме разчитали на вашата помощ, за което благодарим, защото все още има неща, които не са добре уредени“, сподели отец-протосингелът с представителите на Областната администрация. Ангел Младенов даде за пример практиките в някои общини, които сами финансират часовете по СИП „Религия” и съответно този предмет се преподава сериозно. Подчертана беше и ролята на енорийските училища, които също могат да бъдат подпомогнати от държавата, чрез областните управи.


Илиан Тодоров увери Негово Светейшество, че Църквата може да разчита на него за всичко и че ще се постарае да бъде полезен в най-голяма степен.