Според статистика на Министерството на образованието и науката ПГТМ „Христо Ботев” – Ботевград е на второ място в страната по професионална реализация на своите възпитаници. На първо място е професионалната гимназия по туризъм във Варна. Това съобщи директорът на ПГТМ – Добрин Христов, на официалната церемония по връчване на дипломите за средно образование на зрелостниците от Випуск 2014 на местното учебното заведение. Церемонията се състоя днес в малкия салон на читалище "Христо Ботев". Тя започна с едноминутно мълчание в памет на жертвите на наводненията във Варна и Добрич.


Добрин Христов обобщи резултатите от изминалата учебна година, припомни успехите на учениците, обяви специалностите и представи възможностите за обучение в съвременната материално-техническа база на училището. „Започнахме учебната година с 22 паралелки и 523 ученици. Специалностите, по които приемаме, дават възможност на нашите ученици успешно да се реализират навсякъде”, каза той.


„Гордейте се, че сте възпитаници на Професионалната гимназия по техника и мениджмънт „Христо Ботев” – Ботевград, така както се гордея аз, моите помощници, много наши колеги и бивши ученици от това училище. Защото знанията и уменията, придобити тук, със сигурност ще Ви помогнат да успеете”, пожела на зрелостниците Добрин Христов.


Дипломи за средно образование получиха 93-ма възпитаници на ПГТМ „Христо Ботев”. 75 от тях получиха и свидетелства за професионална квалификация 3-та степен по съответната специалност. На девет ученици, постигнали успехи в дейностите на учебно-тренировъчните фирми на училището, бяха връчени сертификати за качество на Европен – Световна мрежа на тренировъчните фирми. С този документ се удостоверяват техните технически, професионални и социални умения.


Най-напред диплома за завършено средно образование бе връчена на  Бетина Василева – първенец на Випуск 2014 с успех отличен 5.83. Тя бе наградена с медал, грамота и таблет от училището. Освен това Бетина получи парична и материална награда от Ротари клуб – Ботевград. С отличен успех завършват още 8 зрелостници, съобщи директорът на училището.