На днешната редовна сесия общинските съветници обсъдиха информация, подготвена от общинската администрация за безопасността на движение в Община Ботевград. Цеца Христова постави въпроса за неправомерното паркиране по улиците в Ботевград Тя предложи да се обозначат улиците с предимство и да се засили контролът срещу управление на мотопеди и мотоциклети от деца.

Иван Гавалюгов засегна проблема с маркировката: „Технологиите са напреднали, има качествени материали за полагане на трайна маркировка”, каза той. Съветникът попита дали ще бъдат направени корекции на „спящите полицаи”, така че да се приведат в съответствие със съществуващата нормативна уредба.

Йордан Йорданов предложи да бъдат поставени спящи полицаи на улицата „Патриарх Евтимий” пред входа на спортен комплекс „Васил Левски”. Той каза, че трябва да се обърне сериозно внимание на факта, че камионите на дърводобивните фирми рушат общинските пътища. Съветникът изрази мнение, че ул. „Стара планина” трябва да стане еднопосочна.

Кметът Георги Георгиев заяви, че пътната маркировка се подновява три пъти годишно с „бои, произведени по българския държавен стандарт”. „Що се отнася до „спящите полицаи”, някои може да отговорят на българския държавен стандарт, други може да не отговорят. При поставянето им се съобразяваме със скоростта, с която трябва да се минава по съответната улица. Затова едни са по-задигнати, а други не. И аз ходя в чужбина, децата ми не учат в чужбина, но ходя в чужбина, върнах се преди три-четири дни. Виждам и там как се правят някои пътни неравности, но те са с други възможности. Ние сме се запътили в същата посока, в която 20 години се движат тези държави. Аз се надявам, че рано или късно ще ги стигнем. Дано да е по наше време”, каза още кметът Георгиев. Той подчерта, че „спящите полицаи” се поставят само по настояване на гражданите. Георги Георгиев призова органите на реда да завишат отговорността по изпълнение на Закона за движение по пътищата, както и да вземат мерки за освобождаване на пътните платна на „Патриарх Евтимий”, „Славейков” „Рила”, „Цар Освободител” и „България” от паркирани автомобили. В тази връзка началникът на РУП – Ботевград каза, че ще бъде завишен контролът по паркирането. Христо Христов съобщи, че в рамките на две седмици униформените са съставили около 30 фиша за неправомерно паркиране по ул. „Рила”. Той каза още, че в различни дни и по различно време полицията провежда акции срещу управление на мотопеди, мотоциклети и скутери от деца.