Председателят на съвета на директорите на Ботев Пловдив Иван Джиджев потвърди, че клубът се разделя с треньора Любослав Пенев и обяви причините за това.


"Интересът към нашия клуб през последните седмици нараства. Предполагам болшинството от хората, които се вълнуват за случващото се в Ботев го правят с най-добро чувство. Не е тайна, че Ботев е в тежко финансово състояние в момента. Сметките на дружеството в КТБ бяха блокирани. Блокирани са сметките на акционерите на Ботев, а един от акционерите е с образувано производство по несъстоятелност. В момента ние съществуваме с налични ресурси и не разчитаме на това финансиране, което клубът е получавал.


В тази ситуация проведохме доста срещи със спортно-техническия щаб и съвета на директорите на Ботев. Това, което се наложи като извод е, че ние трябва да преминем към един икономичен режим на съществуване и дейност. Този икономичен режим налага доста компромиси, налага непопулярни решения, които никой от нас не желае, но това е единственият вариант да продължим напред", започна Джиджев.


"Информирали сме състезателите и спортно-техническия щаб за възможностите, с които очакваме да разполагаме и рамките, в които трябва да се вместим. Става дума за бюджет в пъти по-малък от този, с който до момента сме разполагали. Към момента клубът няма просрочени задължения. На 10-и ще платим възнагражденията, но след това няма как да продължаваме по същия начин. Информирали сме футболистите. Искаме да сме коректни платци и да изпълняваме задълженията си, отколкото в следващите месеци да изхарчим всичко. Разбира се нещата не са толкова прости, става дума за договорни отношения, които ние трябва да намерим начин да решим с всеки конкретен състезатели служител. Нямаме намерение да неглижираме договорите, но трябва да намерим начин да си подредим отношенията. Тези, които смятат, че могат да продължат, са добре дошли.


В тази връзка вчера вечерта проведохме последен разговор с г-н Пенев. Искам да кажа, че той ни подаде ръка в труден момент, когато бяхме останали без треньорско ръководство. Успяхме да се убедим взаимно, че Ботев е един амбициозен проект, подплатен с добри намерения и дългосрочен хоризонт на развитие. За съжаление нещата се развиха много бързо и ние няма как да продължим в тази посока към днешна дата. Решението ни да се разделим се основава на невъзможността от наша страна да създадем тези условия- проектът, който сме коментирали, да бъде осъществен. Решението се основава на тази ситуация. Няма лични условия несъгласие и т.н. Решихме, че този проект не е възможен да го продължим. Да се надяваме, че ситуацията ще се регулира.


Съобщавам ви, че предстои да се разделим с този щаб и в следващите дни ние ще продължим работа със състава, който имаме на разположение, като преценим дали са необходими външни попълнения или отборът, ще бъде воден от треньорите, които в момента са на щат в Ботев. Направили сме надявам се реалистични планове и разчети и ако те се случат в следващата една година Ботев може да продължи достойно участието си в "А" група“, добави Иван Джиджев.