Лицензът на Рентгеновото отделение в МБАЛ – Ботевград изтича на 19 август т.г. Ако не се поднови, работата на лечебното заведение ще бъде блокирана. Това бе повод да потърсим управителя на МБАЛ д-р Филип Филев за отговор на въпросите: ”На какъв етап са ремонтните дейности в Рентгеновото отделение?” и „Кога ще бъде подменена старата апаратура за диагностика?”. Той съобщи, че ремонтът е започнал преди два месеца, но се е оказал труден поради факта, че самата сграда, в която се помещава отделението, е много стара и не е поддържана.


„Всичко там е само експлоатирано и кърпено, като кърпежите са правени на парче. Предишната рентгенова апаратура е монтирана преди 41 години, тогава изискванията са били едни, а към днешната дата са съвсем различни, апаратурата също е съвсем различен калибър. Наложи се да пристъпим към тотална реконструкция на помещенията - бутнахме стени, подменихме дограмата и аспирационната система, поставихме окачващите елементи на тавана и т.н. За целта имаме одобрен архитектурен проект от Агенцията за ядрено регулирана, която издава лицензите”, каза управителят на МБАЛ пред наш репортер. По негови думи, до края на първата седмица на месец август ремонтът ще бъде завършен. „Предвижданията ни, че ремонтът ще струва около 30 000 лева, не се осъществиха. Оказа се, че тази сума не е достатъчна, за да изпълним всички изисквания, свързани със средата, в която трябва де се провеждат рентгеновите изследвания. Едно от тях е да измажем помещенията със специален препарат, който не пропуска рентгеновите лъчи”, допълни управителят.


Д-р Филип Филев съобщи още, че рентгеновата апаратура е договорена на изгодна цена. „Имаме договор с швейцарска болница за доставка на апарата. Той е втора употреба, произведен е преди 10 години, но е висок клас и ни го предоставят с гаранция. Цената му е около 60 000 лева”, обясни той.


Местната болница обаче не може да се разплати с фирмата, извършваща ремонта, нито да достави апаратурата от Швейцария, тъй като не разполага с необходимите средства.


Да припомним, че в бюджета на общината за тази година, приет с решение №37/6 февруари на Общинския съвет, е утвърдена финансова помощ за МБАЛ в размер на 90 000 лева – 60 000 лева за закупуване на рентгенова апаратура и 30 000 лева за ремонт на рентгеновото отделение. Към момента обаче тези средства не са отпуснати на болницата.