Атаките срещу правителството издават страховете на олигархията, че е на път да загуби - и то за дълго време – да дирижира безпрекословно националния политически живот. Така служебният премиер Георги Близнашки обясни атаките срещу оглавявания от него кабинет в интервю пред "24 часа".

"Разломът, който се получи в недрата на олигархията и допринесе за падането на кабинета "Орешарски", не означава, че тези влиятелни кръгове, които разполагат с огромна медийна власт, ще се примирят с положението си на губещи, обречени да понасят нови и нови удари. Напротив, те полагат огромни усилия да разрушат крехката солидарност, която беше създадена между различните обществени среди, които участваха в протестите", допълва той.

Близнашки определя като погрешна стратегията на пилитечсикте сили, които се опитват да превърнат служебното правителство в свой основен противни.

Специални усилия ще положим ако не за пресичане, то поне за минимизиране купуването на гласове,
обяснява премиерът. "Съжалявам, че законът позволява толкова много наблюдатели. Това води да натоварване на секциите и винаги може да се крие опит за контрол върху избирателите. Налице е корупционен потенциал, но нека не подозираме всички".

Той допълва, че няма отказ от идеята да се работи за провеждането на референдум за изборна реформа. Служебният кабинет ще подготви и предложи промени в Закона за пряко участие на гражданите в осъществяването на държавната власт.

Той още веднъж защити връщането на Танов в Агенция "Митници" като обясни, че е поел политическия риск след разговор с финансовия министър за състоянието на приходите.

"Не ме интересува откъде идва Танов. Аз откъде идвам? Нали съм червен, даже левите напомнят колко съм червен, най-червеният от всички възможни. Но никой не може да каже, че Георги Близнашки е корумпиран", подчертава той.

Близнашки посочва, че правителството няма намерение да стига до крайности в кадровите рокади, "но ще направим необходимите кадрови промени в различни политически и административни звена, за да дадем ясен знак за настъпващата промяна и да постигнем по-голяма степен на ефективност в нашата работа".

На въпрос кое е ядрото на задкулисието, за което преди време каза, че "когато задкулисието реши да ти скрои номер, трудно се овладява положението", Близнашки отговори, че това са остатъчните структури на някогашната Държавна сигурност.

Служебният премиер изказва съжаление, че не е приета актуализацията на бюджета, което поставя сегашното правителство в условия на остър финансов недостиг.

На въпрос за отношенията си с БСП, Близнашки посочва, че няма проблем да води диалог с всеки, но "доста хора от БСП избягват контакти с мен, за да запазят вътрешнопартийните си позиции". За него БСП била затворена страница. "Духовните връзки с бившата ми партия са отдавна прекъснати, защото тя се превърна в партия на олигархията".