Рекордьорът ни на маратон Христо Стефанов никога не е вземал забранени препарати, призна той пред BGathletic.com. Преди години, когато бе във върхова форма той имаше проблеми със сърцето и получи забрана да се състезава. „Може да звучи смешно и мнозина да са смятали, че забраната ми е била, заради употреба на забранени препарати. А аз така и не разбрах да ми има нещо, защото нямах проблеми да тренирам и бягам добре. Все пак докторите малко ме уплашиха, та дори и не ми е минавало наум да пия нещо забранено”, разказва Христо.


Въпреки своите 45 години, които навърши онзи ден, той още се надява да влезе в световната ранглиста. Бившият ни елитен бегач, макар че той все се състезава, не е загубил надежда да е в първите 10 атлети в света на 10 000 м за неговата възраст.


За последно Христо бяга на държавното ни първенство по крос в Койнаре, но не попадна сред първите трима. Казва, че имал болки в краката и не се чувствал добре. Най-близо до целта – да е в Топ 10 за ветерани било през 2012 г., когато бяга на европейската купа на 10 000 м. Христо имал много добър график за резултат около и под 30-те минути, но го спънали и така загубил около 20-30 секунди в крайния резултат.


Сега той се занимава успешно с търговия в родния Ботевград и не пропуска да бяга всеки ден около 12 км или 1 час. Така станало и при последната му титла на 10 000 м преди 3 години.


„Сутринта минах да видя как е положението в магазините, седнах на колата и заминах за Нова Загора за състезанието. Отидох, бягах около 31 мин. и станах първи. Затова получих правото да отида и на Европейската купа.”


Христо продължава да се чувства енергичен и казва, че все още може да бяга в рамките на 30-31 мин, въпреки възрастта си. Ще продължава да бяга, макар ,че за атлетическа слава вече си подготвя и синът му Любомир, който се състезава при юношите. Момчето тренира при специалиста в дългите и средни бягания Димитър Василев, който подготви Даниела Йорданова. Снощи Христо и синът му бяха на церемония в Луковит, където Любомир се състезава, за да бъде награден за Атлет №2 на града за 2015 г.


Сред най-добрите постижения на Христо се остава – 30-о място на олимпийския маратон в Атланта с доста сериозен резултат от 2.18 ч. На европейското през 1994 г. бяга 28:24 мин. на 10 000 м, но се класира 14-и. Е, за Христо остава удовлетворението, че поне надбяга бъдещият олимпийски шампион на маратон Стефано Балдини (2004 г.). Има победи и на големите маратони в Хановер и Варшава.


Празниците Христо прекара с близките си в Ботевград. Освен това, не пропуснал и хората си в магазините, които са близо 30 човека. „Тези празници са традиция при нас, като се почне с рождения ми ден на 21-и, после, Коледа, имен ден, а дядо ми Стефан го празнувахме на 27-и. Така че е цяла поредица от празници при нас”, разказва Христо за тежкия празничен маратон.