Връзката между консумацията на въглехидрати, гликемичния им индекс и телесното тегло не точно такава, каквато е тя в разбиранията на обществото.

Това твърди професор Глен Гезер, според когото, не само богатата на въглехидрати диета се свързва със стройната фигура, но и прекаляването с тях няма нищо общо с наднорменото тегло.

Според него въглехидратите не са ни враг - напротив. Хората, които си позволяват повече от тях са по-стройни. По принцип храните се делят на такива с нисък и висок гликемичен индекс, в зависимост от нивото на повишаване на глюкозата в кръвта след консумация.

Смята се, че белият хляб и изобщо тестените продукти, особено сладките с врагове на фигурата ни.

Гезер е разгледал и връзката между въглехидратната консумация и диабет втори тип, исхемичната болест на сърцето, рака, но не открива безупречни доказателства, че ограничаването от въглехидратите ще предотврати тези заболявания.

Друго, на което обръща внимание е, че редуцирането на въглехидратите и протеините в диетата може да има краткотраен ефект. В дългосрочен план обаче, идеалното тегло се крие във високо въглехидратната, но бедна на мазнини диета.