В последните два месеца малки баскетболисти от школата на Балкан се местят да тренират в Правец. Тенденцията е забележима. Засега в посока на съседния град са се запътили поне десетина момчета, и то от почти всички възрасти на подрастващите. Някои от които от най-добрите. Това алармираха в предаването на Телевизия Ботевград „Още по темата“ двама от членовете на УС на БК „Балкан“ - Михаил Михайлов, който е и треньор на юношите, и Иван Гавалюгов. В това предаване бяха поканени за участие и отговорникът за функционирането на детско-юношеската школа Петко Колев, и изпълнителния директор на клуба Цветан Луканов, но те отказаха да присъстват.


Треньорите в Балкан са наясно с причините за този отлив от школата. Според тях това е досегашната лоша комуникация и организация на работа при подрастващите. „ Нормално е децата да отиват да тренират там, където има създадени по-добри условия“, казват те. А лошото е, че никой не се опитва да спре този процес, каза Иван Гавалюгов. Според него основната причина за това е чиновническото отношение в последните две години от страна на ръководството на Балкан към прословутата ботевградска школа, донесла толкова много успехи през всичките години на съществуването й, въпреки известни периоди на спадове. 


В последните седмици се забелязват известни действия към подобряване на състоянието и организацията в школата. Особено след като за неин отговорник бе определен Петко Колев. От ръководството на клуба заявиха, че не е проблем да бъде осигурен и бюджетът за функционирането й за следващата година, който е в рамките на около 70 000 лв. Това е добър знак, казват треньорите, но се опасяват да не е станало късно. Защото и към двама от тях, които в кариерата си досега са се доказали с подготвянето на шампионски отбори – Виктория Маринова и Михаил Михайлов, вече имат предложения от други места.


Очаква се тази седмица да бъде завършено  разпределението на треньорите в школата по възрастови групи на представителните отбори от подрастващи, както в мъжкото, така и в женското направление. Както и определянето на двама учители с баскетболна специализация, които да работят в училищата с групи от най-малките. 


 


статия на вестник "Ботевградски вести плюс"


 


Пълен запис на предаването може да видите във видео материала под статията.