Президентът на Балкан Михаил Михайлов споделя мнението на много от колегите си и също не е оптимист, че сезонът в Националната баскетболна лига може да продължи заради разпространението на коронавируса. Клубовете ще решат бъдещето на шампионата на 30 март, а пред BGbasket.com Михайлов обясни защо са отложили решението.


 „Идеята беше да изчакаме датата 29 март, когато правителството ще вземе окончателни решения за провеждането на масови прояви. Беше по-разумно да изчакаме, отколкото да кажем край. Като гледаме обаче какво се случва, не съм оптимист, честно казано“, призна той.


 „Най-вероятно няма да се продължи. Процентът да се случи е нищожен, а и не знам дали е реалистично да мислим, че може да се продължи“, добави президентът на ботевградския клуб.


 В някои страни, които прекратиха първенствата си, временният лидер бе определен за шампион. В момента именно Балкан оглавява класирането, а Михайлов коментира възможността за подобна развръзка и в България.


 „Чисто статистическо от десет държави, които са прекратили първенствата си, само една не е обявила шампион. Предполагам обаче, че в крайна сметка ще трябва да се каже някакво класиране. Имаше предложения от някои клубове да се прекрати и да се обяви временното класиране за крайно“, заяви той.


 Според него обаче сега това е на заден план. „Виждаме всички за какво става въпрос. Не е моментът даже да говорим за баскетбол. Има много по-важни неща. Включително и аз съм доброволец тук и ходя да пазарувам на възрастни хора, които не излизат от вкъщи“, обясни Михайлов.


 „Най-хубавият ден ще е този, в който се каже, че има 0 заразени и кривата ще тръгне надолу, но мисля, че този ден все още е далеч от нас“, каза още той.


Михайлов коментира и защо американският гард Кейси Бенсън замина за родината си: „Майка му е с пневмония и той предпочете да тръгне. Нито имаме моралното право да го спираме, нито искаме.“


 За момента останалите играчи на Балкан са в Ботевград. „Всички изчакваме 30 март и ако сме разумни и няма шанс да се играе, няма да се притискат нещата“, смята той.


 Извънредната ситуация поставя проблема и с финансирането на клубовете, както и с договорите на играчите. „Към момента не сме коментирали с колегите ми в Управителния съвет нищо на тази тема. Ще се съберем и ще го обсъдим. Играчите имат трудови договори, плащани са им нормални осигуровки, така че това въобще не ме притеснява. Със сигурност ще се намери решение, но още не сме се събирали“, завърши Михайлов.