Президентът на Балкан Михаил Михайлов поиска от БФБ да формулира ясно и точно решението, което взе за край на сезона в НБЛ и зачитане на класирането от сезон 2018-19.


 "Решението към момента както е написано, е много много противоречиво. Трябва да бъде написано ясно и точно," коментира Михайлов пред BGbasket.com. "Не дава ясна отправна точка годината нулева ли е или не, и защо се взима това решение за признаване на класиране от миналата година. Имаме информации от различни хора, но ясно и точно не го знаем. Всеки отбор има актив към днешна дата, идва въпросът защо не се взима настоящото класиране.


Важно е федерацията да уточни, зачита ли се или не изиграното до момента. Въпросът е принципен, а не да се взимат решения просто така. Недопустимо е да се взимат и решения при такъв конфликт на интереси. Време е да спре. И ако не стане тази година, то ще продължи. Има хора, които са свързани с клубове в УС. Или всички да са представени, или никой. Не знам дали юридически е правилно, но морално е така. Недопустимо е да имаш претенции и да гласуваш после за това решение


 Балкан няма да има претенции за позицията на шампион, но иска да има ясни принципи: "В тази ситуация никой не говори кой да бъде шампион или не. Но когато прекратяваш първенство, трябва да се каже, зачитат ли се резултатите, или се обявява нулева година. На много места се зачетоха резултатите. Не е въпросът дали на Балкан ни изнася или не. Трябва да има принципи и норми и решенията да са обосновани."


 "Към момента не сме получили отговор на въпросите, които зададохме към федерацията. Те касаеха много не само нас, а и много други клубове. Ако бяхме получили отговори, щеше да се вземе много по-аргументирано решение. Така то увисва във въздуха. Затова питаме, защо е взето това класиране? Всеки отбор е играл 19-20 мача, този актив 0 ли е, или се зачита? Ясно и точно е било обяснено, че годината не може да бъде нулева, тогава какво пречи да се вземе настоящото класиране?," попита още Михайлов.


 На вариантите за по-ранно започване на новия сезон, Балкан ще откликне положтелно, а какво е бъдещето на клуба?


 "ОК сме да се почне и по-рано, нямаме проблем. Има някакъв интерес и към Лятна лига, може би не тази година, но това е бъдещето. Не виждам как самите играчи ще искат да стоят без работа. Бъдещето е много неясно за всички. Нямам индикации, че нещо неприятно може да се случи, но винаги имаме едно наум. Хората, които ни помагат финансово, когато те страдат, логично е, че и ние ще страдаме. Но Балкан се е справял с тежки ситуации и винаги е оцелявал. Йовица Арсич няма как да завършва на първо място, и да му кажем, че му прекратяваме договора. Той си върщи добре работата, работим с удоволствие заедно и сме страхотен екип."


Като водеща школа у нас, ботевградчани са готови също и да довършат сезона при подрастващи: "Това, което предложи ЦСКА, е добра и логически издържана идея. Мисля, че така ще има най-малко ощетени. Все пак искам да отбележа, че с опитваме да гадаем в бъдещето. Не знаем реално, кога ще може да се играе. За децата е важно, за треньорите е важно. Ако останат 3-4-5 месеца залите затворени, какво се случва с треньорите?! Ако има възможност да се завърши юли-август, асолютно подкрепяме такава идея, ако обстоятелствата го позволяват."