По решения на Общинския съвет от днес, общината ще осигури от собствени приходи 22 000 лева за социални и културни дейности. 3000 лева от сумата са предназначени за Петър Илиев Петров от Новачене, който се нуждае от операция на тазобедрените стави. Еднократна финансова помощ в размер на 500 лева е осигурена за Десислава Павлова от Ботевград. Средствата са й необходими за закупуване на слухов апарат. Сума в размер на 5000 лева ще бъде отпусната за лъчетерапия и химиотерапия на 47-годишния Петър Добрев от Ботевград, претърпял тежка мозъчна операция. 
2600 лева са за подпомагане дейността на Общинския пенсионерски клуб в Ботевград. От собствени приходи на общината ще бъдат отпуснати 400 лева за участие на местните скаути в туристическия поход „По стъпките на Ботевата чета – Козлодуй – Околчица”, който ще се проведе от 27 май до 2 юни.
Общинския съвет подкрепи предложението за отпускане на 5000 лева за участие на смесен градски хор „Стамен Панчев” в Международен фестивал на изкуствата в Прага, Чехия. Форумът ще се проведе в периода 11– 15 юли 2013 год. Същата сума ще бъде отпусната и за участие на руската вокална група във фестивал, който ще се проведе от 26 до 29 май в Керамоти, Гърция.
500 лева са предвидени за честване на 150 години от създаването на ОУ „Св.Св.Кирил и Методий” в Липница.