Днес Управителният съвет на БК Балкан на свое заседание разгледа казуса със Станимир Маринов. Тъй като юридически състезателят има действащ договор с клуба, бе взето решение, предложено от председателя на БК Балкан Георги Георгиев, да бъде искана неустойка от 100 хиляди лева за преминаването му в друг клуб до края на сезона.


Самото решение гласи: "Не освожождава Станимир Маринов от ангажиментите му към клуба съгласно сключения договор. Ако той бъде картотекиран, да се търси неустойка от 100 хиляди лева. Ако някой клуб иска да сключи договор със състезателя, ние ще го освободим срещу сто хиляди лева за това, че по време на изминалите четири години от неговия договор сме го развивали". Само миналата година той струва на клуба 52 хиляди лева - за заплати, операции, лечение, аргументира предложението си Георги Георгиев. 


Имаше и друго предложение - от члена на УС Иван Гавалюгов. То бе вместо неустойка, да се поиска наем от БК Левски в размер на 2 или 3 хил. лева месечно, за да може състезателят да играе при сините. Това предложение бе отхвърлено. 


Старши треньорът на Балкан Александър Тодоров, който бе поканен на заседанието, имаше различно мнение. Той каза, че не е съгласен Станимир Маринов да играе до края на сезона не само в Левски, но и в който и да е български клуб, освен Балкан. Той е склонен баскетболистът да бъде пуснат дори без неустойка в отбор от чужбина. Но с клауза, че при евентуалното му завръщане до края на сезона да може да играе единствено в Балкан. "Не знам защо някой се опитва да хвърли вината върху БК Балкан. Получава се така, че крадецът вика "дръжте крадеца". Защото не играчът иска да разтрогне договора, а някой друг му е напълнил главата с това. И всички знаем кой е той." 


Събирането на управителния съвет бе свикано по инициатива на изпълнителния директор на клуба Цветан Луканов. "В момента ние нямаме проблеми със съдебната процедура, тези проблеми идват от натиска от страна на БК Левски. За щастие законът бе приложен обективно. И затова той не бе картотекиран в БК Левски при двата опита - първият отказ бе от НБЛ, вторият от Артибражната комисия към БФБ. А съгласно декларация, подписана от всички клубове в НБЛ преди началото на първенството, решенията на Арбитражната комисия не се обжалват." 


По време на обсъжданията стана ясно, че натискът от страна на БК Левски е бил по всевъзможни начини - чрез федерация, чрез лига, и дори чрез областния управител. 


" Въпреки решението на Арбитражната комисия, което не разреши картотекирането му в Левски, от столичния клуб  продължават да подават молби той да бъде картотекиран, на някакви основания, които за мен са измислени - каза адвокат Златко Димитров. -  Има две заведени дела от страна на Станимир Маринов. Едното е за разтрогване на трудовия му договор, другото е за задържане на трудовата му книжка. В момента текат съдебни процедури, които ще продължат няколко месеца. В настоящия момент ситуацията е такава: Станимир Маринов продължава да е играч на Балкан", бе категоричен адв. Златко Димитров. 


На заседанието станаха известни и мотивите, с които Станимир Маринов е глобен с две заплати и половина, което той използва като основание да заведе дело. Тези наказания са съгласно Дисциплинарния правилник на клуба, с който всеки състезател се запознава и подписва преди началото на сезона. Тези наказания са по т. 25 от този правилник и касаят неспазване на установения вечерен час на състезателите, за чието нарушаване глобите са от 50 до 100 процента от месечното възнаграждение.


В тази връзка Иван Гавалюгов попита адвокат Димитров дали Кодекса на труда предвижда или допуска налагането на финансови санкции за извършени дисциплинарни нарушения. На този въпрос не последва никакъв отговор от страна на наетия от БК Балкан юрист. А дали причината е единствено категоричния отказ на председателя Георги Георгиев да предостави думата за отговор на адвоката на клуба или друга, тепърва предстои да разберем.