При преговорите за съставяне на правителство от Патриотичния фронт са настояли да бъдат въведени мерки срещу незаконната сеч и намаляване на експорта на необработена дървесина. Останалите формации са приели искането да бъде записано в декларацията. Нещо повече те са се съгласили да се наложи мораториум върху износа на необработваема дървесина. Това беше записано и в предизборната платформа на патриотите. Но е много важно условие и на АБВ, съобщава БЛИЦ.


По повод искането на Патриотичния фронт, председателят на Сдружение за Ботевград – Мартин Тинчев каза:  „Това, че политическите формации постигнаха съгласие по този толкова наболял проблем, може само да ни радва. Отчитаме решението като един вид победа за нас. Надяваме се, че най-после управляващите ще обърнат внимание на беззаконията и лошото управление в горския сектор”,


Да припомним, че преди предсрочните парламентарни избори Сдружение за Ботевград и проф. Михаил Константинов, който вече е член на организацията, внесоха писмо до всички парламентарно представени партии и до партиите, които тогава бяха извън парламента - „България без цензура”, "Реформаторски блок” АБВ и НФСБ, в което поискаха да бъде наложен мораториум върху сечта в горите и спиране на износа на дървесина. Сред адресатите бяха омбудсманът на Републиката Константин Пенчев и главният прокурор Сотир Цацаров.


„Обръщаме се към Вас потресени от случващото се в горите на територията на цялата страна. Възмутени сме от нехайното и престъпно отношение, довело до унищожаването на голяма част от естествените горски масиви. Поголовната сеч не е пощадила Националния парк Витоша, нито националните резервати в Стара планина, оголена е Странджа, изсичат се букови гори в планините на Краище, унищожено е всичко около Камчия, секат се поголовно в Лудогорието, Ботевград, Самоков...” – гласеше част от писмото.