В полунощ на 30 септември, пред вход Е на жилищен блок на улица "Преслав" в Ботевград, четирима пияни цигани изпочупили входните стъкла и вратичките на заградените пространства. На четвъртия етаж няколко студенти правели купон и решили да не безпокоят съседите си, като продължат да празнуват в дискотека. На входа те срещнали четиримата роми, които започнали да се заяждат с тях. Единият от агресорите дори налитал на бой и за това студентите решили да се върнат обратно в апартамента. Това разочаровало ромите и те започнали да чупят каквото им падне. След като строшили дървената постройка пред блока, с камъни, дървета и много псувни към живеещите в блока българи, изпочупили всички прозорци на стълбището от първия до четвъртия етаж. 

Никой от живеещите не посмял да излезе, освен живеещият на първия етаж, мъж от ромско семейство. Малцинствената група обаче била във вихъра си и го порязала със стъкло. Полицейски патрул пристигнал минути след случилото се, но това не трогнало четиримата вандали и те демонстративно строшили вратата на оградената пред блока градинка. Патрулът останал пред блока през цялата нощ за успокоение на уплашените граждани.

"Беше ужасно, всички се страхувахме за децата си. Развилнялата се шайка можеше да разбие вратите на жилищата ни и какво щеше да стане тогава, дори не искам да си мисля. Никой от нас не ги е провокирал, студентите просто са излизали за дискотека. Положението става все по-лошо и властта не предприема нищо, за да защити сигурността ни ", коментира пред вестника майка на две деца.

Напрежението между българи и роми в северния район ескалира, като неотдавна имаше няколко ексцесии между тях, които шокираха много от жителите на Ботевград.