Кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов откри Четвъртия международен турнир по таекуон-до ITF „България Оупън”,който се проведе тази събота и неделя в Благоевград. Официалната церемония се състоя в препълнената зала „Скаптопара” в областния център.


Д-р Камбитов благодари на треньора на клуба-домакин „Фолкън” Марио Богданов за всичко, което прави за спорта и младите таекуондисти в града, завоювали стотици медали и прославили Благоевград и България навсякъде по света. „Силата не идва от човешкия капацитет. Силата идва от необходимата воля. Пожелавам на всички да имате волята за успех! Бъдете здрави и нека най-добрият победи!”, каза още д-р Камбитов и даде старт на международния турнир, в който премериха сили над 300 състезатели от 7 страни - Гърция, Сърбия, Македония, Босна и Херцеговина, Словения, Кипър и България.


България участва в престижната битка със 17 клуба, като домакините - благоевградският клуб „Фолкън”,  бяха с 30 състезатели. За тринадесета поредна година турнирът за Купа „Фолкън” се организира от благоевградския клуб, а от четири години стана европейски, под името „България Оупън“.


Ботевградският клуб по таекуон-до Таек-кион взе участие с 10 състезатели и спечели 5 златни, 2 сребърни и 6 бронзови медала, както и купа за 2-ро място при комплексното класиране.


Отлично се представи Габриел Витков,който взе два златни медала на форма и спаринг юноши до 45 кг.


След няколко победи на финала се срещна с Кирил Илиев - представител на Благоевградския клуб Фолкън, който е фаворит в тази категория.


Другият състезател, представил се отлично, е Николай Петков. За пореден път той доказа, че е лидер в категорията си +75 кг  и никой не може да му опонира - дори темпераментните гърци. Преди златото Николай спечели бронз на спаринг.Следващия златен медал е на Ирена Димитрова в дисциплината форма ,която спечели и бронз на спаринг.


Вяра Тошева също спечели злато на спаринг и сребро на форма, а Теодора Николова се задоволи с бронзов медал на спаринг и сребърен на форма. Другите медалисти са Виктор Миланов, Ванеса Ангелова, Евгения Иванова, Цветомир Йолов и Валя Станковска, изправила се срещу световната шампионка Мирела Чилингирова, която пък падна от словенка и така остана втора, а Валя се задоволи с бронзовото отличие.


С тези успехи нашите таекуондисти се наредиха отборно след Фолкън и завоюваха отборно второто място. Девойките и юношите участваха и на отборния спаринг, където останаха трети и получиха бронз, който не влиза в точкуването при крайното класиране.


Турнирът бе от висока класа и проведен по всички правила на ИТФ, за което получи специални поздравления от кмета на Благоевград, както и от Майкъл Прюит - втория човек в ръководството на ITF в световен мащаб .