По повод 10-годишния юбилея на Националната асоциация на председателите на общинските съвет в Република България /НАПОС – РБ/, с грамоти и значки бяха удостоени участниците в учредяването й. Сред тях е Володя Казаков – председател на ОбС – Ботевград – мандат 2003 – 2007 година.


НАПОС – РБ е учредена в Пловдив. Подписи под учредителния акт поставят 51 председатели на общински съвети. Основен профил на действие на Асоциацията е реализирането на ефективно местно самоуправление и развитие на гражданското общество в България, както и защита на професионалните интереси на нейните членове.


Отличителна черта на Учредителното събрание бе, че участниците в него не допуснаха партийни пристрастия. Обсъжданията, номинациите и решенията се оказаха функция на твърдото убеждение на председателите на общинските съвети, че са длъжни да вършат своята работа максимално професионално и в интерес на жителите на общината.


Основните цели на Асоциацията, определени от Учредителното събрание, са: сътрудничество и посредничество между общинските съвети при разработване на обща стратегия и реализиране на програми за укрепване на местното самоуправление и гражданското общество; повишаване знанията и уменията на председателите на общинските съвети и на общинските съветници с оглед по-силно и насочено към гражданите местно самоуправление; изучаване и разпространение на българския и чуждестранен опит в областта на местното самоуправление; разширяване и обогатяване на общественото разбиране за ролята и важността на местното самоуправление, както и участието на гражданите в него.