ОУ „Н.Й. Вапцаров” работи активно по проект „Училището без насилие и стереотипи, определени от пола” на Фондация ,,Джендър образование, изследвания и технологии’’. В него участват ученици от първите класове. Семействата на първолаците също се включват в различните дейности, като това всъщност е и една от целите на проекта, съобщи учителката Геновева Божкова, която отговаря за неговата реализация.


„Първата задача бе да проведем родителски срещи, за да информираме родителите за същността и целите на проекта и участието на децата им в него. Предварително помолихме да присъстват и татковците. По време на родителската среща направихме с тях анкета. „Познаваме ли мама”. Децата отговаряха устно на въпросите, а татковците писмено. Целта беше да разберем дали има близост в семейството и дали родителите отделят време за общуване с децата си. Всички дейности по проекта са съобразени с темата „Не на насилието” и с подтемата „Да няма насилие над мама и над детето вкъщи”, сподели г-жа Божкова. 


Всеки клас е изработил свое лого, с което участва в различите прояви. Вчера учениците направиха заедно сандвичи, сладки и чай за своите майки. Днес участниците в проекта се срещнаха с ботевградчани, които имат интересни професии. Сред гостите на първокласниците бяха Васил Йошовски  - началник на Противопожарната служба, д-р Иван Иванов, братята Мартин и Николай Маринови и други.   


Също по проекта учениците ще изработят хранилки и къщички за птици. Като техни помощници ще се включат дядовците.


Във фоайето на сградата на начален етап ще се състои празник под надслов „Моят домашен любимец”. По време на проявата децата ще разкажат какви грижи полагат за своите домашни любимци. С помощта на татковците, първокласниците ще изработят специални табла за домашните любимци.


Целта на проекта„Училището без насилие и стереотипи, определени от пола” е да се намали насилието и злоупотребите с деца, дължащи се на пола им, чрез възпитание на уважение към половите различия и различния принос на двата пола към семействата и общностите, за да се насърчи равното участие на момчетата и младежите в България в изграждането на равнопоставено общество на всички нива от най-ранна детска възраст и изграждане на нова ценностна система, в която няма насилие и злоупотреба, а в институциите, където децата прекарват голяма част от времето си, между момчетата и момичетата да цари равноправно партньорство. Проектът има за цел да промени стереотипното мислене на младежите, използвайки добри примери и практики и изграждайки специфични умения за поддържане на толерантни и равнопоставени взаимоотношения между половете.