В снощната емисия „Новини” на телевизия „Ботевград” председателят на сдружение „За Ботевград” Мартин Тинчев и директорът на Горско стопанство – Ботевград – Иван Степанов коментираха предложенията на ГЕРБ, Реформаторския блок и Националния фронт за спасение на България за налагане на мораториум върху износа на дървесина.

„В продължение на една година сдружение „За Ботевград” настоява за мораториум върху сечта  и износа на дървесина. Искането им бе адресирано до Народното събрание, всички парламентарни групи и други институции. „Десет месеца по-късно всички парии се надпреварват коя първа да внесе това предложение в Парламента”, каза Мартин Тинчев. Според него ефектът от мораториума ще се усети, тъй като вътрешното ползване на дървесина е много по-малко от износа, което ще доведе до намаляване на сечта. По думи на Тинчев тримесечният период на мораториума е твърде кратък. „Трябва да бъде приет мораториум, който залага на цялостна проверка на горите, да се установи какво е тяхното състояние. Това не може да стане за три месеца”, каза той.

„Когато цял свят говори за глобално затопляне на Земята, ние трябва да решим веднъж завинаги какво ще ни бъде отношението към гората, каква ще бъде нашата философия към гората, а това няма как да остане в сегашния си вид, защото по този начин унищожаваме единствената естествена бариера срещу природните бедствия, добави Тинчев. 

Държавата няма представа за това какви са размерите на незаконния дърводобив. Нека държавата провери каква сеч е извършена в районите на пострадалите от наводнения населени места. Това каза Мартин Тинчев в отговор на изказването на зам.-министъра на земеделието Георги Костов пред националните медии, че незаконна сеч в нашите гори не е с такива размери, че да предизвика всички тези бедствия и наводнения.

Налагането на мораториум върху износа на дървесина е първата победа на сдружение „За Ботевград. „Сега ще следим дали той ще бъде приет, защото това ще даде отговор на въпроса има ли връзка между партийните каси и незаконното дърварство”, каза още Тинчев. Той бе категоричен, че организацията, която ръководи, ще продължи битката за опазване на горите. „Нашият стремеж е да бъде създаден нов закон, който няма да обслужва определен министър, партия или мафия, който няма да обслужва дърварството, а лесовъдството”, сподели Мартин Тинчев.

Друго мнение за предложението да бъде наложен мораториум върху износа на дървесина изрази Иван Степанов – директор на Горско стопанство – Ботевград. Според него с незаконната сеч се преекспонира  По думи на Степанов, мораториумът няма да доведе до решаване на проблема с незаконната сеч, а до намаляване на цените на дървесината, това пък от своя страна ще доведе до съкращения и намаляване на заплатите в горския сектор.
„Не е нормално да ограничаваме пазарите. Това противоречи на европейския договор, който България подписа”, добави шефът на Горското.
Иван Степанов заяви, че подкрепя призива на зам.-министъра на земеделието Георги Костов, който призова българите да не купуват дърва без законен произход.