Проверката от Регионалната здравна инспекция е направена по повод жалбата на Мария Цветкова. Нейният съпруг Васил Цанов, който от 2010 г. е бил на хемодиализа,  почина на 2 септември м.г. Според съпругата му, която е медицинска сестра, съпругът й не е получил адекватно лечение. В ботевградското отделение за хемодиализа не са преценили тежкото му състояние, забавили са изпращането му в специализирана клиника, което е довело до смъртта му- оплака се тя.
„От проверката се установи, че жалбата Ви е основателна – пише в отговора си  д-р Александър Златанов, директор на РЗИ-София област. – Съобщаваните от Вас промени  в състоянието на съпруга Ви, както и отразената в медицинските документи влошена обективна симптоматика, са подценени от лекуващия лекар. На г-н Васил Цанов не са извършвани своевременно допълнителни изследвания, консултации и хоспитализация, с оглед влошеното му състояние.
За констатираните пропуски в обслужването на пациента на лечебното заведение ще бъде наложена административно-наказателна санкция” – се казва в отговора на д-р Александър Златанов до Мария Цветкова.
Вестник „Ботевградски вести” публикува разказа на мецинската сестра Мария Цветкова през ноември м.г.