Във връзка с приетата Стратегия за съдебна реформа Димитър Делчев,
секретар на ПГ на РБ, член на комисията по правни въпроси и на
вътрешната комисия в Парламента, внесе в деловодството на народното събрние въпрос към министъра на правосъдието Христо Иванов за действията по промяната в наказателната политика.


Питането на народния представител от София област е ще предприеме ли министърът промяна в системата на наказанията, какво е виждането на новото ръководство на Министерството за нов Наказателен кодекс, в какви срокове ще бъде изработен проект на Концепция за наказателна политика и върху какви принципни положения ще стъпи наказателната политика през следващия период.


Според думите на Делчев многобройните промени в Наказателния кодекс през последните години са извършени без достатъчно задълбочен анализ и това е довело до „накърпване“ на Наказателния кодекс и до загубване на баланса между наказанията за различни по тежест престъпления. Делчев е категоричен, че трябва да бъдат взети мерки по отношение на наказателното правораздаване, тъй като е важна част от реформирането на съдебната система.


По-късно в парламента той коментира, че Реформаторският блок е за нов Наказателен кодекс, за разделяне на ВСС на две и промяна във философията на детското правосъдие, като призова министъра на правосъдието да забърза съдебната реформа. Ние имаме подготвени текстове, но когато пишеш стратегия, трябва да знаеш как да я изпълниш в най-кратки срокове, за да не остане само документ на хартия, коментира още Делчев.


Преди близо месец Димитър Делчев участва на Първия световен конгрес по детско правосъдие в Женева, след който пое ангажимента да предложи промени в твърде остарялото законодателство в тази област, което у нас е от 1958 г.