Учебно-тренировъчна фирма „МИГ - МИГ” при ПГТМ „Христо Ботев” е единствен представител на България в международния онлайн конкурс  "Тренировъчната  фирма - вашият шанс". Проявата е част от проекта EDU Network Moodle Румъния, който започва през учебната 2013/2014 година и има за цел да повиши качеството на училищното образование чрез създаването, развитието и прилагането на училищните и извънучилищните дейности. Проектът поставя акцент върху иновативните методи на преподаване и учене, съобщават от Регионалният инспекторат по образование.


Осъществяването на конкурса е по идея на проф. ЕО Лучан Аделин от колежа "Върджил Маджеру" в гр. Галац.  Участниците в надпреварата не заплащат такса и не се налага да се предвижват. Миналата година конкурсът премина в две направления - Счетоводство и ИКТ. Тази година се добавя раздел за учебно-тренировъчни фирми.
В рамките на 8 месеца участниците ще се конкурират и състезават в следните направления: „Изготвяне на рекламни материали”; „Изработване на лого на фирмата”; Най-добра презентация на фирма; „Подреждане на търговски щанд”


В екипа на учебно-тренировъчна фирма „МИГ - МИГ” влизат: г-жа Диана Къндева – старши преподавател по икономически дисциплини, г-жа Антоанета Йотова – старши преподавател по информационни технологии и учениците:  Преслава Цветанова – Х-д клас; Виктор Трифонов – Х-д клас; Магдалена Петрова – ХI-д клас; Даяна Иванова – ХI-д клас; Преслав Тодоров – ХII-д клас; Вероника Кирилова – ХI-б клас; Йоана Лалинска – ХII-в клас.
Координатори по дейността на проекта са г-жа Милена Андонова - старши преподавател и Преслава Цветанова – ученичка от Х-д клас.


Виртуалната фирма „МИГ – МИГ” е създадена през 2003 г. Предметът на дейност е търговия с моторни превозни средства и ремонт на автомобила. Тя представяла училището  в редица национални и международни форуми.