Община Ботевград ще оспорва в съда финансовата корекция от 25% върху стойността на проекта за изграждане на градска пречиствателна станция за отпадни води. Исковата молба срещу Министерството на околната среда и водите е депозирана в Софийски градски съд. Цената на иска е 2 808 655, 22 лева. Това се посочва в докладна до Общинския съвет, в която кметът Георги Георгиев предлага от собствени средства на общината да бъдат отпуснати 112 346,61 лв. за държавната такса и 65 000 лв. за адвокатско възнаграждение.


Както вече сме Ви информирали, финансовата корекция е наложена за съществени нарушения от страна на общината. Те са посочени в писмо на Министерството на околната среда и водите, адресирано до Георги Георгиев, част от което отново публикуваме:  


Методиката за оценка на офертите е субективна и неясна, позволяваща интерпретации и необективен подход при прилагането й, Същевременно констатациите на АОП по отношение на методиката не са отразени от възложителя и не е извършена промяна в условията на чл.27а. ал.З от ЗOП. Поради изложеното е прието, че е налице порок, който да дава основание да се счита степента на нарушението като съществено, тъй като при прилагането на методиката не са установени силните и слабите страни на всяко едно от оценените предложения, предвид неяснотата при сформиране експертната оценка от страна на комисията. Не може да не се отчете и фактът, че по процедурата са били подадени 3 оферти, 2 от които са били реално оценени по техническия показател от методиката. Това обстоятелство обуславя заключението, че методиката е проявила "възпиращ ефект", а броят на оценените дава основание да се счита, че не е налице достатъчна конкурентна среда, за да се осигури сравняемост на предложенията, така че да се постигне целта на избрания за възлагане критерий. Доколкото обаче, при извършената повторна проверка се установява, че са налице ограничителни изисквания, констатирани на предварителния контрол за законосъобразност от АОП, и същите не са отчетени от възпожителя, както и че към извършената с оглед променения подход на одитния орган повторна проверка се установява наличие и на други ограничителни изисквания, неидентифицирани и некоментирани от АОП, които е възможно да са препятствали неустановен кръг потенциални участници /понастоящем са депозирани оферти единствено и само от обединения/, то отдел ПК предлага на основание т.6 и т.7 от Насоките да се наложи 25% финансова корекция на договора за възлагане. При определяне размера на финансова корекция следва да се отчете и фактът, че неправомерно възложителя е редуцирал срока по чл.64, ал.1 от ЗОП като се позовава на публикувано предварително обявление, което обаче не е изпратено в изискуемия в ал.2 период".


За констатираното нарушение и съгласно чл. 65, ал.1, т.10 от Общите условия на сключения ДБФП и т.б и т.7 от Насоките се определя финансова корекция в размер на 25 % от стойността на сключения договор №DIR-51011116-С040-S01/23.04.2013г.