Каква е съдбата на демонтираните настилки при ремонта на централна градска част – това бе един от въпросите, коментиран в предаването „Още по темата”. Отношение по него взе Иван Гавалюго. Той обясни, че първото питане, свързано с демонтираните настилки е внесъл по надлежния ред на 24.11.2014 год. до кмета на Ботевград Георги Георгиев. Съгласно Закона за местното самоуправление и местната администрация, Георгиев е трябвало да даде отговор на редовното заседание на ОбС, проведено след внасяне на питането, но това не се е случило, отбеляза съветникът.


В предаването Иван Гавалюгов съобщи, че няколко дни след провеждане на заседанието е получил писмо от Георгиев, в което се посочва, че демонтираните мраморни и гранитни плочи не са заприходени. В писмото се казва още, че при ремонта на бул. „България”, в участъка от ул.”Трети март” до кино „Форум”, са демонтирани павета, чието количество не е установено поради това, че те са били смесени с друга разрушена настилка – пясък, пръст. Именно това се изтъква като причина, поради която демонтираните павета не са заприходени в активите на общината.


„Много интересно как при демонтажа им паветата така са се омотали в пясъка и пръста, че се оказва, че са строителен отпадък?! Пълна глупост! Но тава ми е написал официално г-н Георгиев. Поредната лъжа и поредната глупост. Да беше измислил нещо по оригинално, та човек да се направи, че му вярва”, коментира съветникът.


В писмото се посочва, че демонтираната настилка е извозена за съхранение в бившия стопански двор на ВиК. Паветата са оставени там, за да се използват при необходимост при ремонт на общинска собственост или да бъдат предоставена на граждани срещу заплащане.


„Това е поредното противоречие – хем не са били заприходени, хем са оставени на съхранение и продавани”, коментира Иван Гавалюгов. Той обясни, че този абсурден отговор го е провокирал да внесе официално и следното питане: „На какво правно основание демонтираните от централната градска част павета са продавани на граждани, без преди това да са били заприходени като общински актив и без за продажбата им да има решение на ОбС Ботевград? Какво количество, на каква стойност и на кого са продавани демонтираните павета?”. До момента обаче съветникът не е получил конкретен и ясен отговор на тези въпроси.


„Изразявам съмнения, че е извършена злоупотреба с поредния общински актив. Основание за това ми дават следните факти:  демонтираните настилки не са заприходени, няма решение на Общинския съвет, което да дава право за разпореждане с тях, не е организиран търг за продажбата им”, подчерта Иван Гавалюгов.