На 12 юни президентът на ЦСКА Александър Томов застана пред камерата на РЕ:ТВ, за да изложи своята версия за случващото се в клуба.

Президентът на "червените" продължи да поддържа тезата, че други са виновниците за кризата в клуба.

Томов обвини собственика на Левски Тодор Батков в лъжа, обяви, че няма да има масова разпродажба на играчи на ЦСКА, както и че до 2 седмици клубът може да има нов собственик.

Предлагаме ви пълната версия на интервюто.

 

Господин Томов, седмица след като ЦСКА спечели шампионската титла на България, клубът изпадна в криза. Каква е вашата истина?

Надявам се моята истина да е тази, която ще победи. Мисля, че решението за отнемането на лиценза е насилие над обстоятелствата и се надявам всичко да си дойде на мястото. Разбира се, загубата от това, което се случи, е голяма за ЦСКА. В подобни случаи, когато има данъчни задължения, неуточнения или дискусии, които са в процес, винаги се дава някакво разсрочване, дава се време. Виждаме, че това става в Испания, Франция, Великобритания, в клубове, които имат стократно по-големи дългове от нашите. Сега сме принудени да работим при други обстоятелства.

Да започнем отначало. Имаше твърдения, че ЦСКА е бил уведомен късно за изискванията на лицензионната комисия. Кога всъщност бе информиран клубът?

Напротив. Лицензионната комисия ни информира навреме и поне аз смятах, че отговаряме на всички точки, които тя поставя. Аз не видях да има императивен запис на условията за даването на лиценз. Истината е, че точно в тези дни - след завършването на шампионата, ние нямахме свободни средства. Очаквахме ги малко по-късно, което ще се види сега. За нас срок от 5-7 дни бе напълно достатъчен и знаем, че това се прави в другите страни - дава се лиценз и се казва: изпълнете тези указания. Вярно е, че изискванията бяха поставени по-рано, но аз, до 16 часа на втори юни, не очаквах, че можем да получим отрицателен отговор за лиценза. Естествено, тогава вече бе много късно и разполагахме с много малко време.

Възникна спор какви са точно дългове, дали са дългосрочно изплащаеми... Как точно стоят нещата със задълженията на клуба?

Дълговете са в размер на стойността на една звезда на ЦСКА. Следователно не би трябвало да има стратегически затруднения. Общата сума на дълговете е колкото предполагаемата цена на капитана на отбора. Така че аз не виждам проблем и тежка финансова несъстоятелност, някакви финансови пирамиди и подобни неща. Просто ЦСКА бе купен от човек, свързан с металургията, а през тази година започна една транзакция, която е много бавна. Ние давахме като основен аргумент тази транзакция и тя наистина се забави прекалено много. Това затрудни всички ни. Надяваме се в момента да намерим, макар и трудно, сериозно стратегическо решение. Но ЦСКА остава шампион на България. Категорично мога да заявя, че няма да има масова разпродажба на футболисти. Засега сделките, които се правят, вървят по план, но това, че ни лишиха от участие в Шампионската лига, е много болезнено.

Каква бе целта на продажбата на Велизар Димитров - вливането на свежи финанси в клуба? Говори се много и за трансфери на Александър Тунчев и Йордан Тодоров.

Категорично не. Знаете, че още през февруари се заговори за продажбата на Велизар. Според мен е редно Вили да играе в чужбина. Той е на края на кариерата си и ще получи по-добри доходи, това е нормално. През февруари това не стана поради липса на пари в унгарския отбор /Залаегерсег - б.р./. Чакахме близо месец, но унгарците се отказаха заради липса на средства. Що се отнася до Тунчев и Данчо Тодоров - до момента няма нещо сериозно.

Кой всъщност е собственикът на ЦСКА? Съвсем наскоро Емил Костадинов призова Прамод Митал да обяви своите намерения, свързани с клуба.

В момента тече една много желана от мен проверка на ДАНС. Тя трябва да установи точно тези неща. Всичко е ясно и открито. Ние сме много кооперативно настроени към тази проверка и предоставихме всички материали, включително договори, акции и т.н. Ясно е, че няма промяна на собствеността след транзакцията от Васил Божков към Прамод Митал. Има и друга опция, но тя не е реализирана. Така че в момента положението е това. Може би след седмица две нещата ще се променят, но за момента е това.

Имате предвид Константин Жеваго?

Не, нямам предвид него. Искам да кажа, че по принцип такава опция съществува. Прекалено много са клюките. Разбира се, интересът е закономерен, но няма нещо, което да ни притеснява в тази насока.

Защо отстъпихте поста си на Емил Костадинов?

Аз не съм отстъпил поста си на Емил Костадинов, защото юридически това е невъзможно. Знаете, че бях подложен на доста тежки обвинения. Няма от какво да се страхувам или срамувам. Но искам, докато нещата се изчистят, да не се ангажирам пряко с този случай. Макар че това се оказва невъзможно, защото непрекъснато възникват проблеми, които не могат да се решат без мен и моя подпис. Аз не съм отговорен пред никой, освен към общото събрание. Искам да кажа нещо много честно и открито: не съм очаквал, че при всичките добрини, които направих и цялото сърце и душа, които вложих, ще получа толкова незаслужени обиди, клевети и инсинуации. Някои ми казват: "Спокойно". Вчера ми се обади един много известен футболист и ми каза: "Спокойно, така е във футбола". Но разликата между "Осанна" и "Разпни го" се оказа само 8 дни. Когато извоювахме шампионската титла, феновете ме носеха на ръце, а сега е точно обратното. Аз нямам никаква вина. Чувствам отговорност, но непосредствена вина нямам. Ако знаех поне 48 часа по-рано, това нямаше да се случи. За съжаление, очевидно съм бил подведен.

Да разбираме, че временно сте се оттеглил от поста си, но все още го заемате?

Аз мога да бъда освободен само на общото събрание и се надявам новият собственик да направи това. Аз не съм управляващ. Аз съм шеф-надзорник и решавам кой да бъде сред управляващите, но има закон в България и всички трябва да го спазваме.

Когато станаха всички тези събития, вие заявихте, че кризата в ЦСКА е инспирирана от друг клуб. Каква е ролята на другия клуб за това, което се случи във вашия?

Аз искам да кажа на Тодор Батков следното: "Тошо, в твоето изказване съм хванал четири тежки лъжи. Не прави това. Ти си адвокат, не е коректно". Очевидно Тодор Батков има интерес. Той отдавна заяви, че това ще ни се случи. Бил е много точно информиран за транзакцията, за промените, за трудностите около тези промени, за забавянето... И в момента той непрекъснато се занимава с нас. Очевидно, това е изходът от кризата, в която бе изпаднал Левски. Аз ще напомня, че докато Батков ни победи на терена на интригата, ние победихме на футболния терен. Смятам, че това е по-важно.

Споменахте за 4 лъжи на Тодор Батков. Кои са те?

Не искам да кажа. Адвокатите ми работят по случая. Ще видим и ще преценим. Не искам да се спирам на конкретни текстове.

В момента сте в оставка, но споменахте, че чакате свежи пари и това ще се види съвсем скоро.

Аз не съм в оставка. Преотстъпил съм правомощията си, защото искам да се изчистят 3-4 въпроса, свързани с моето име. Това е морална постъпка, не юридическа. Мисля, че този морален акт е израз на достатъчно мъжко поведение. Що се отнася до парите, тези дни трябва да намерим бърз начин да платим данъците, след което да получим лиценз за вътрешния шампионат и да започнем подготовката. Но на мен много ми се иска въпросът да се реши принципно, а не да се решава от мениджмънт, какъвто и да е той, или от един стратегически инвеститор. Не ми се иска да се измъчваме повече, както стана през последните месеци.

Как ще коментирате думите на вашия колега Александър Гарибов, че парите за данъци са били похарчени за трансфери? Гарибов каза това в онзи злополучен за вашето ръководство ден.

Аз не смятам, че това е точно така и не знам какво точно е имал предвид Сашо. Във всички случаи това са различни неща. Разликата е, че цялата тази транзакция трябваше да приключи около 20-ти март. Това бе официално заявено, беше и подписано, но не се случи. И още нещо: знаете, че приходите на един отбор идват главно в т.н. трансферни прозорци. Много ни се искаше да дочакаме настоящия трансферен прозорец. Явно е, че дори само с продажбата на Велизар ние си решавахме проблема с плащанията. Не се получи, не пожелаха да ни изчакат и да се намери компромис, за което съжалявам. Разбира се, не искам да крия, че в самия клуб и неговия мениджмънт е имало грешки. Всичко се свеждаше до вливането на нови пари в клуба. Вероятно в някои случаи е могло да се намери друго решение. А може би не е могло, не мога да кажа. Предпазлив съм, защото не е във функциите на председателя на надзорния съвет да решава всички тези въпроси. Според мен обаче, председателят на Апелативната комисия и президентът на БФС бяха длъжни да ми кажат истината навреме. Ако аз знаех на 29-ти или 30-ти май, че има такава опасност, може би щях да взема много решителни и бързи мерки и нямаше да се стигне дотук.

Значи все пак не сте бил информиран навреме.

За мен това бе много неочаквано и разбрах на втори юни около 15:30 часа. Разбира се, преди това ми се говореше, че има опасност, но нещата ще се решат. Дезинформация.

Търси ли се нов собственик на клуба?

Ние си имаме собственик и не търсим друг. Това, за което сме упълномощени, сме го направили. Но все пак, не смятайте, че ние решаваме всички въпроси. Хубаво би било обаче да дойде голям стратегически инвеститор. Много би било добре. ЦСКА заслужава това.

Към кои институции са задълженията ви?

Данъците са задължения към държавата. Искам обаче да кажа нещо на феновете ни: Много ви моля, не се хващайте на въдицата и да разрушаваме ЦСКА на базата на вътрешни противоречия и трусове. Много ви моля, не обиждайте своето ръководство, защото дадохме мило и драго, спечелихме и шампионската титла. Скъпи наши червени фенове, вярвайте в ЦСКА. ЦСКА не може да бъде повален. Това действие бе извън правилата. Всъщност, то формално може би бе в рамките на правилата, но бе извън духа и традициите на Европа.

Обиден ли сте на някого?

По-скоро съм омерзен. Аз не съм взел една стотинка от клуба, а съм давал. Работех само за чест, слава и радост. Не крия, че моят егоизъм бе хранен с невероятна радост от взимането на шампионската титла с 16 точки разлика. Но очевидно някой целенасочено имаше нужда от това и от кампанията, която последва. Такава кампания се среща много рядко. Нещата вероятно са били доста добре премислени. Вероятно става въпрос и за неща извън футбола, но постепенно ще ги установим. Вероятно има хора, които са въздействали върху този процес, без да имат нещо общо със спорта, защото съм съгласен с Весела Лечева, че от тази ситуация печеливши няма. Всички ще загубят, включително и Левски. Българският футбол губи, доверието е сринато. Вместо да имаме нормален шампионат и европейски отношения, ние отново вкарваме удари под пояса, обвинения, заплахи.

Реална ли е опасността ЦСКА да играе в долните дивизии на родния футбол и какво ще предприемете, за да предотвратите това?

От нас се иска да си платим данъците. Да се надяваме, че ще можем да го направим. Но когато трябва да се вземе такова решение, всички се отдръпват. Хора, които до вчера са искали да дават пари, днес странят. Хора, които са искали да подписват договори за реклама с нас. Преговаряхме с един голям автомобилен концерн да стане основен спонсор на клуба, но всичко това се отлага.

Днес /вчера, 12 юни - б.р./ се появиха информации, че сте бил разпитван в следствената служба, в ДАНС.

Самите хора от тези служби са опровергали това. Поначало в България охотно се разпространяват лъжи. Един вестник написа, че съм взел 1 милион от ЦСКА, което, след това, бе повторено в още 60 статии. Когато бе доказано с документи, че това не е така, никой не се извини. Ние просто не живеем в нормална среда, не живеем в среда, в която личността има стойност. Лъжите не се опровергават и човек не може да бъде защитен. Отворих един вестник, изглеждащ доста сериозен, в който пишеше: "Томов бяга в САЩ". Чиста измислица. Аз съм тук, виждате ме.

Сам.

/Смее се/ Да, нямам нужда от нищо. Аз се чувствам морално много силен. Аз съм много почтен човек. Дори и да сбъркам, то ще бъде от подвеждане или нещо друго. Но аз не крада и не лъжа. И казвам: "майната ви на всички останали, които твърдите обратното". Защото е мръсно и нечестно. Ще дойде видов ден. И питам тези хора, които пишат: "Имате ли деца? Плакали ли са вашите бащи, когато четат такива работи?" Те продължават да лъжат. И дори нямат елементарна човешка чест да се извинят, когато лъжата е опровергана.