Най-абсурдното е, че въпреки констатацията на Сметната палата, общината продължава да харчи предварително средства от целевата субсидия за неотложни капиталови разходи, която ще й бъде преведена от държавата в края годината.  

На редовното заседание на ОбС, което се проведе на 30 април, в дневния ред бе внесена докладна за разходване на резерв от 46 615 лева от целевата субсидия, отредена  за капиталови разходи, за ремонт на пешеходната зона по бул. „Цар Освободител”, в участъка от ул. „Патриарх Евтимий” до ул. „Рила”, и за асфалтиране на ул. „Самуил”, участъка от ул. „Славейков” до ул. „Бузлуджа”. Проектът за решение  предизвика въпроси  от страна на опозицията в Общинския съвет. Също така породи и съмнения, че ремонтът на асфалтовото покритие се извършва заради „едни хубави частни парцели в двора на бившата детската градина”.

Иван Гавалюгов попита за какво изобщо се предвижда резервът в бюджета. „Не е ли той за непредвидени неотложни разходи. Резервът няма планов характер, т.е. ако нещо се случи с общинската инфраструктура, ние да имаме някакви средства за възстановяване на щети. Как така още в началото на година ще разходваме резерва?!”, продължи съветникът. Той припомни, че в одитния доклад на Сметната палата ясно е посочено, че плановото разходване на средства от резерва за непредвидени за разходи, и то в началото на годината, е незаконосъобразно. „Разбирам да е края на годината и да са останали средства от резерва, тогава можем да харчим от него”, добави Гавалюгов.

Последва отговор на вносителя на докладната Красимир Андреев, от който стана ясно, че към момента целевата субсидия за капиталови разходи не е преведена на общината.

Това провокира Христо Якимов да попита: „Как така тези пари не са преведени от държавния бюджет, а ремонтът на пешеходната зона на бул. „Цар Освободител” вече е приключен?”. „Ние тогава за какво сме тук?! Значи някой си харчи парите за каквото си прецени, а иска от нас с последващи решения да му узаконяваме беззаконията”, допълни съветникът. 

Филип Филипов също се обяви срещу порочната практика на общината – да иска от Общинския съвет да отпуска средства за ремонтни дейности, които вече са приключени. По предложението за отпускане на средства за ремонт на асфалтовото покритие на ул. „Самуил”, съветникът заяви: „В публичното пространство много сериозно се заговори, че ремонтът там се прави заради едни хубави частни парцели в двора на една бивша детска градина”.

Цеца Христова попита с какви пари се извършват ремонтните дейности, след като общината не е получила средствата от целевата субсидия за капиталови разходи.

В отговор Красимир Андреев съобщи, че разплащането с фирмата-изпълнител не е извършено.

За да „затвори устата” на опозицията, управляващото мнозинство побърза да приложи изхабения вече трик – прекратяване на обсъжданията. Предложението бе направено от Цонка Докова.

Лошата практика – да се гласуват постфактум средства за ремонти, подкрепиха 16 съветници, 9 гласуваха „против”, а 2-ма се въздържаха.

Думата да обясни отрицателен вот бе дадена на Цеца Христова. „Гласувах против, защото смятам, че общината не може да сключва договор за изпълнение без да има налични средства”, каза тя и завърши с въпрос:”Избирателно ли, според това кой е закупил парцели в двора на бившата детска градина”, се асфалтират участъци от улиците „Самуил” и „Бузлуджа”? Христова уточни, че задава този въпрос, защото  други улици в Ботевград също се нуждаят от ремонт на асфалтовото покритие.