В изпълнение на решение №31 от 20.02.2015 г. на Общински съвет – Ботевград, община Ботевград е внесла искане за безлихвен заем от държавата в размер на 3 650 992 лева, необходим за довършване на градската пречиствателна станция за отпадни води. Към момента обаче средствата не са предоставени на общината. Поради тази причина общинското ръководство отново иска съгласието на местния парламент да изтегли банков кредит – овърдрафт,  в размер на 1 110 000 лева за финансиране на текущи разходи по проекта за изграждане на градска пречиствателна станция за отпадни води. Предложението е включено в дневния ред на извънредното заседание на Общинския съвет, което е насрочено за днес от 18 часа.


В мотивите към предложението се посочва още: „Поради появили се сериозни нарушения и забавяния от страна на Управляващия орган на Оперативна програма „Околна среда” в процеса на финансиране на проекта и наличието на наложена финансова корекция по изпълнявания проект в размер на 3 650 992 лв., възниква необходимостта от осигуряване на финансови средства за изпълнение на проекта.”.


В докладната са описани параметрите на кредите, а те са следните: максимален размер – 1100 000 лева; валута – български лева; вид – краткосрочен общински дълг, чрез банков кредит овърдрафт; срок за усвояване на дълга – в рамките на три месеца, считано от сключване на договора за банков кредит; максимален лихвен процент – фиксиран, до 6,5%; други такси, наказателни лихви, неустойки и разноски – до 0,5%; срок за погасяване – до 3 месеца, считано от сключването на договора за банков кредит; източници за погасяване – със средства от общинския бюджет; начин на обезпечаване – учредяване на особен залог върху собствени приходи на общината по чл.6 от Закона за общинския дълг.


В дневния ред на днешното извънредното заседание на ОбС са включени още няколко докладни за отпускане на; 70 000 лева от собствени приходи на общината за изграждане на канализация по улици „Цар Калоян”, „Георги Бенковски” и „Ангел Кънчев” в Скравена; 8000 лв. от собствени приходи на общината за участие на детски танцов състав при читалище „Христо  Ботев” в Международен фолклорен фестивал, който ще се проведе от 18 до 22 юни в Охрид; 20 000 лева за подпомагане на Младежки духов оркестър и Мажоретен състав във финалния кръг на предаването „България търси талант” и във фестивали с конкурсен характер в периода 24 юни – 7 юли 2015 година.